Överblick: Finland närmar sig Nato och inflationen högre än väntat

Finska presidenten och statsministern säger ja till Nato. Polisen anmäler sig själva efter påskupploppen. Inflationen ökar mer än experter väntat sig. Arbetslösheten sjunker i framför allt Norrland.

Både Sanna Marin och Sauli Niinistö anser att Natomedlemskap är nödvändigt för Finland. 
Både Sanna Marin och Sauli Niinistö anser att Natomedlemskap är nödvändigt för Finland. Foto: Markku Ulander/Lehtikuva

Finlands ledare har meddelat sin ståndpunkt om ett finskt Natomedlemskap. Både presidenten Sauli Niinistö och statsministern Sanna Marin gick ut i ett gemensamt pressmeddelande under morgonen. 

Enligt uppgifter till TT, ska landet besluta om Nato på söndag, dagen efter att Socialdemokraterna i Finland ska ta ställning. Niinistö och Marin motiverar sitt ställningstagande med att Nato skulle stärka Finlands säkerhet, men också att Finland skulle stärka Nato. 

Polisen anmäler sig själva

I ett pressmeddelande uppger polisen att de anmäler sin egen organisation efter kravallerna i påsk. Anledningen är att många av skadorna som polisen utsattes för, ses som mycket allvarligt ur ett arbetsmiljöhänseende. 

– Utifrån de anmälningar som inkommit och övriga omständigheter är det viktigt att få till stånd en prövning av om brott har begåtts. En sådan prövning säkerställs genom den anmälan som nu har gjorts, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande. 

Innan myndigheten gick ut med anmälan, fick de kritik av Polisförbundet som övervägde att anmäla för arbetsmiljöbrott. Fackförbundet kritiserade Polismyndigheten för att inte vara förberedda och sakna nödvändiga resurser. 

Inflationen högre än väntat

Under april steg inflationen till 6,4 procent jämfört med april 2021 rapporterar Omni. Analytikerna väntade sig att att den skulle ligga på 6,2 procent. Statistiska centralbyrån (SCB) noterar att det är den högsta inflationstakten sedan slutet av 1991. 

– Det var en fortsatt bred prisuppgång i april med prisökningar på bland annat livsmedel, hushållsvaror, restaurangbesök och hotell, säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande. 

Lägre arbetslöshet i Norrland

SvD rapporterar att arbetslösheten sjunkit i hela landet, sedan ett år tillbaka. Statistiken varierar från region till region och visar att arbetslösheten sjunkit främst i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. 

– Där har vi sett väldigt stora investeringar inom den typen av industri som växer fram i de nordliga delarna av Sverige med fokus på omställning och batteriproduktion, vilket också ger effekt i minskad arbetslöshet, säger Anders Ljungberg, tillförordnad analyschef på Arbetsförmedlingen. 

Totalt ligger arbetslösheten på 6,8 procent i dag, för ett år sedan låg den på 8,2. I Uppsala och Stockholm ligger arbetslösheten fortfarande på samma nivåer som innan pandemin, något som Anders Ljungberg tror har och göra med den privata tjänstesektorns dominans i länen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00