Överblick: Finansmyndigheter försöker dämpa ekonomiska effekter och coronasamordnare utsedd

ÖVERBLICK. Riksbanken och Finansinspektionen (FI) försöker dämpa coronavirusets ekonomiska effekter. Riksbanken lånar ut 500 miljarder till banklån och FI slopar kravet på kapitalbuffert. Tidigare fackbasen Anders Ferbe blir coronasamordnare för näringslivet. Läs Altingets överblick.

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.Foto: Veronica Johansson/SvD/TT
Johan Manell

Regeringen kommer att besluta om ett nytt regelverk som ska ge skolornas huvudmän mer utrymme att fatta egna beslut med tanke på det rådande hotet från corona, rapporterar SVT.

– Det kan handla om läsårets längd, när ämnen ska läsas, skolverksamhet på helger eller undervisning på distans, säger utbildningsminister Anna Ekström (S), på en pressträff på torsdagskvällen.

Riksbanken

Riksbanken har fattat beslut om att låna ut upp till 500 miljarder kronor till bankerna skriver Dagens industri. Tanken med åtgärden är att säkerställa likviditeten för svenska företag. 

– Turbulensen på finansmarknaderna gör att företag, som i grunden är livskraftiga, kan få svårt att finansiera sig. Då är det viktigt att bankerna fortsätter att förse företagen med lån så att kreditförsörjningen inte hotas, säger riksbankschef Stefan Ingves, i ett pressmeddelande.
Bankerna kan låna pengar mot säkerheten att de lånas vidare till icke-finansiella företag i Sverige.

Finansinspektionen

På fredagsförmiddagen kom också beskedet att Finansinspektionen tillfälligt slopar kravet på att bankerna ska ha en extra kapitalbuffert. Det skriver Svenska dagbladet.

– Dagens åtgärd innebär att vi skapar utrymme för bankerna att öka sin utlåning med 800-900 miljarder kronor. Nu förväntar vi oss att bankerna tar sitt ansvar för att stötta samhällsekonomin, säger generaldirektör Erik Thedéen till SvD.

Regeringen

Även från regeringens sida följer man utvecklingen för bankerna. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ska i dag ha ett telefonmöte med de tio största bankerna, Svenska bankföreningen och Sparbankernas riksförbund för att diskutera läget.

Samordnare

IF-Metalls tidigare ordförande Anders Ferbe har av regeringen utsetts att samordna information om coronavirusets effekter på näringslivet.

– I nuläget är det viktigt att berörda parter intensifierar dialog och samverkan för att gemensamt möta coronavirusets följder för landets företagare och deras anställda, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S), i ett pressmeddelande.

Börsras

Coronaviruset skapar turbulens på världens börser. USA såg sitt största börsras sedan den så kallade “svarta måndagen” år 1987, rapporterar DN.

Bland dem som förlorar pengar på börsraset finns HM:s styrelseordförande Stefan Persson. Hans aktieportfölj minskade i värde med 27,3 miljarder kronor under veckan skriver Dagens industri.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00