Överblick: Finansministern bland IMF:s högdjur och Estonias gravfrid kan hävas

ÖVERBLICK. Finansminister Magdalena Andersson (S) är vald till ordförande i IMFC. Haverikommissionen vill häva Estonias gravfrid och 28 nya servicekontor föreslås. Antigentester ska börja användas och en ny 5G-auktion påbörjas i januari. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Foto: Anders Wiklund/TT
Marie Lundahl

Regeringen och Sveriges kommuner och regioner (SKR) har beslutat att antigentester, så kallade snabbtester, ska börja användas. Syftet är att öka testkapaciteten av covid-19 inom bland annat äldreomsorgen, öppenvården och akutmottagningar för personer med symptom men som söker vård för andra orsaker. Enligt överenskommelsen står staten för merparten av kostnaderna och regionerna ansvarar för testningen.

PTS ger ny runda 5G-auktion

Den 19 januari ska Post- och telestyrelsen (PTS) återigen påbörja en 5G-auktion, enligt DN. I november sköts den senaste omgången sköts upp i november efter debaclet som uppstod då kinesiska företaget Huawei inte fick vara med och leverera utrustning. Enligt Säpos säkerhetsgranskning bedriver Kina cyberspionage och teknikstöld.

Estonia: Gravfriden kan hävas

I dag på en pressträff väntas Statens haverikommission föreslå att regeringen häver gravfriden vid Estonias förlisningsplats. Det rapporterar SVT.

För att undersöka de nya uppgifter som framkommit om vrakets skick är nu utredare i Sverige, Finland och Estland eniga om att nya dykningar behöver göras. Enligt SR kommer regeringen kalla till en pressträff under fredagen.

Finansminister Andersson invald i IMFC

Finansminister Magdalena Andersson (S) är vald till ny ordförande för Internationella valutafondens högsta rådgivande organ IMFC.

– Jag är hedrad över att ha blivit utnämnd och för det stora stödet från samtliga medlemmar i IMFC, säger finansminister Magdalena Andersson, till SR.

Det blir första gången en kvinna innehar posten och mer än 50 år sedan en svensk hade en så pass framträdande position. Uppdraget i IMFC kombineras med finansministerposten och påbörjas i den 18 januari, samt genererar cirka två möten om året.

28 nya servicekontor föreslås

Bokstavsutredare Sven-Erik Österberg föreslår 28 nya servicekontor i landet där ärenden hos bland annat Försäkringskassan, Skatteverket, CSN, Polisen och Kronofogdemyndigheten ska kunna göras.

Utredningen föreslår att majoriteten av kontoren placeras i gles- och landsbygdsområden, utsatta områden samt en försöksverksamhet med ett mobilt servicekontor. Förslaget är en del av januariavtalet och skickas ut på remiss idag.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00