Överblick: FHM granskar kommuner och Postnord gör rekordresultat

ÖVERBLICK. Postnord levererar rekordresultat. Folkhälsomyndigheten börjar granska kommuner. Unga ser mörkare på framtiden. Utfrågning i riksdagen. Läs Altingets dagliga nyhetsöverblick.

Foto: Emil Langvad/TT
Josefin Lingström

Drygt 40 av 290 kommuner har i dag besöksförbud vid äldreboendena för att förhindra smittspridning. Men nu vill Folkhälsomyndigheten (FHM) se en minskning av besöksförbuden, rapporterar TT/Omni. Myndigheten ska också hårdare granska kommuner som låser dörrarna för anhöriga.

Besöksförbud innebär ett intrång i Europakonventionen om mänskliga rättigheter och har negativa konsekvenser för både boende och anhöriga. FHM kommer därför kräva att kommuner i sin ansökan om att införa besöksförbud redovisar vilka andra åtgärder som redan gjorts och på vilket sätt besöksförbudet kommer hjälpa.

– Det är en relevant fråga varför en del tycker att besöksförbud behövs. Grannkommuner i samma region med samma smittoläge gör olika, där en del ansöker om besöksförbud medan andra tycker att man klarar det på andra sätt, säger Malin Grape, enhetschef vid FHM, till TT.

Postnord slår rekord

Ökande e-handel har lett till att både i fjärde kvartalet och under hela 2020 så har Postnord gjort rekordresultat, skriver Svd. För det fjärde kvartalet förra året redovisar företaget en vinst före skatt på 794 miljoner kronor. Motsvarande kvartal ett år tidigare, redovisade Postnord en förlust på 34 miljoner kronor.

Resultatet är det bästa kvartalsresultatet sedan Postnord bildades 2009, enligt vd Annemarie Gardshol.

Unga ser mörkare på framtiden

Pandemin har påverkat hur unga ser på framtiden. Det visar Ungdomsbarometerns årliga generationsrapport som är en frågeenkät till personer i åldern 15-24 år, rapporterar DN. Den generationen känner mer oro och är inte lika säker på att den kommer ha det bättre än föräldragenerationen.

Det är för första gången mindre än hälften som känner sig hoppfulla om framtiden och allt färre instämmer i påståendet ”Jag har stora möjligheter att påverka min egen framtid”.

– Dessa stora tapp vi ser i vad man känner om sin framtid har vi inte sett förut. Trenden på den här typen av frågor har varit svagt stigande i positiv riktning i flera år men nu går det nedåt. Unga människor är visserligen inte de som drabbas hårdast av pandemin sjukdomsmässigt men vad gäller sociala sammanhang, framtidsutsikter och få sitt första jobb drabbas de väldigt hårt, säger Ulrik Hoffman, vd för Ungdomsbarometern.

Krav på Ryssland

Utrikesminister Ann Linde (S) träffar i dag sin ryska motsvarighet i Moskva. Enligt Utrikesdepartementet kommer Linde ta upp de protester som har rasat runt om i Ryssland samt upprepa kravet om att oppositionsledaren Aleksej Navalnyj och andra som har gripits i samband med protesterna ska släppas fria. Det skriver Svd/TT.

I riksdagen

Finansutskottet håller sin femte årliga utfrågning om den finansiella stabiliteten. Temat i år är stabilitetsrisker i kölvattnet av covid 19-pandemin. Med på utfrågningen är bland andra finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och riksbankschef Stefan Ingves. Du kan följa utfrågningen här.

Få den dagliga nyhetsöverblicken gratis direkt i din inkorg genom att signa upp dig här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00