Överblick: Ex-ministrar om Estonia och nya undantag i corona-regler

ÖVERBLICK. Tidigare ministrar vill inte kommentera det nya avslöjandet om Estonia. Regeringen gör undantag i corona-regler. Misstänkt människohandel på arbetsplatser. Läs Altingets överblick.

Foto: Amir Nabizadeh/TT
Josefin Lingström

Under en pressträff på förmiddagen presenterar regeringen undantag i förbudet mot fler än 50 deltagare. Det gäller restauranger och undantaget innebär om 200 personer äter på en restaurang, så behöver inte 150 personer gå om en musiker börjar spela i lokalen.

Ytterligare ett undantag planeras av regeringen, de nya reglerna ska börja gälla den 15 oktober.

– Ett undantag som tillåter arrangemang med sittande publik på upp till 500 personer kommer att genomföras. Publiken ska sitta på ett avstånd om en meter till varandra och två personer i samma sällskap ska kunna sitta tillsammans utan avstånd mellan sig, säger kulturminister Amanda Lind (MP) under pressträffen.

Shekarabi (S) svarar på kritik

Pensionsmyndigheten har kritiserat regeringens nya förslag om att låginkomsttagare ska få högre pension genom inkomstpensionstillägget. Huvudkritiken är att genom förslaget överges en bärande princip i pensionssystemet – livsinkomstprincipen. Den innebär att pensionen bygger på hur mycket som betalats in i pensionsavgifter.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) avfärdar kritiken med att han anser att det största hotet mot pensionssystemet är att människor får för låga pensioner.

– Frågan är om pensionssystemet uppfyller sitt syfte att leverera ekonomisk trygghet för pensionärer. Svaret på den frågan är nej, säger Shekarabi till Svd.

Illegal arbetskraft

Arbetsmiljöverket, tillsammans med åtta andra myndigheter, redovisar nu resultatet av oanmälda kontroller på arbetsplatser under de senaste två veckorna. Det är 150 företag som har blivit inspekterade, varav runt 100 inom byggbranschen. Arbetsmiljön brast på ungefär hälften av arbetsplatserna, ett 30-tal så allvarligt att ett omedelbart förbud infördes mot att utföra arbete.

I ett 20-tal av fallen misstänks brott mot utstationeringslagen. Cirka 30 personer arbetade illegalt på arbetsplatserna. Fem personer bedöms att möjligen vara brottsoffer för människohandel.

Ministrarna vill inte kommentera

En ny dokumentär avslöjar ett stort hål i skrovet på det förlista fartyget Estonia. Estlands tidigare statsåklagare Margus Kurm anklagar nu svenska regeringen för att mörka vad som hände med fartyget. De svenska ministrarna som var ansvariga under tiden för olyckan år 1994 vill nu inte kommentera de nya uppgifterna om fartyget, rapporterar Aftonbladet.

Carl Bildt (M), statsminister vid tiden för Estoniakatastrofen, vill inte kommentera. Ingvar Carlsson (S), som tog över som statsminister en vecka senare, tackar nej med hänvisning till att han ”generellt deltar allt mindre i media”. Ines Uusman (S), kommunikationsminister vid tiden och som tog beslut om övertäckning med betong, svarar inte i telefon.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00