Överblick: Fast pris för tandvård och Stockholm bortprioriterar äldre

ÖVERBLICK. Ett fast pris för tandläkarbesök föreslås och Region Stockholm är sämst på att vaccinera äldre. Rekordmånga ringde om psykisk ohälsa till SOS Alarm, Ekström (S) vill se skolorna öppna och i dag håller Mikael Damberg (S) presskonferens.

Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
Rebecka Prahl

Ett vanligt besök hos tandläkaren ska få ett fast pris på 200 kronor. Det föreslår Veronica Palm, särskild utredare för utredningen om jämlik tandhälsa, enligt Sveriges Radio

– Det stora vi har kommit fram till och som vi föreslår regeringen är att styra resurser till de som har störst behov, alltså öka jämlikheten i tandvården, säger Veronica Palm till SR.

Hon föreslår att tandvården ska sluta vara gratis efter 20 års ålder och att pengarna som i dagsläget går till de mellan 20 och 23 år ska finansiera förslaget.

Rekordtryck på SOS Alarm

Trycket på 112 var större under förra året än något annat år, skriver TT. Enligt SOS Alarms årsrapport svarade operatörerna på drygt 100 000 fler samtal än föregående år.

– Samtal om suicid och psykisk ohälsa ökade kraftigt, säger Maria Khorsand, vd för SOS Alarm, till TT.

Stockholm efter i vaccineringen

Stockholm ligger långt efter i vaccineringen av äldre. Enligt Dagens nyheter ligger rikssnittet av äldre som fått minst en dos på 45 procent, men i Stockholm är det bara 11 procent av de äldre som fått en dos. 

Vad gäller andel vårdpersonal som har vaccinerats ligger region Stockholm däremot i topp. Nu ifrågasätter Socialdemokraterna varför de äldre bortprioriteras.

– Det byggs upp dimridåer om att Region Stockholm skulle ha fått färre doser. Det stämmer inte. Varje region har fått den andel man ska ha. Det som har hänt är att styret här har valt en prioritetsordning där man har vaccinerat vårdpersonal först, säger Aida Hadzialic (S), oppositionsregionråd med ansvar för finans och styrning till DN.

Ekström (S): Skolorna det sista vi stänger och det första vi öppnar

Utbildningsminister Anna Ekström (S) vill att skolorna ska vara första prioritet, rapporterar SVT.

– Det är fullkomligt självklart att skolan är det sista vi stänger och det första vi öppnar. Står valet mellan att ha en öppen skola och att inte avråda från resor då måste vi prioritera att hålla skolan öppen, säger Anna Ekström till SVT.

Utbildningsministern menar att de elever som behöver skolan mest drabbas hårdast av distansundervisningen.

Presskonferens med Mikael Damberg (S)

Klockan 16 under måndagen tar inrikesminister Mikael Damberg (S) emot utredning om Sveriges civila försvar. I samband med detta hålls en pressträff.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00