Överblick: Ex-gd ny utredare och SD-topp i rättegång

ÖVERBLICK. Mikael Sjöberg, tidigare generaldirektör för Arbetsförmedlingen, blir ny utredare för regeringen. Tidigare SD-riksdagsman inför rätta. Reglerna för sjukersättning ska ses över. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Regeringen har beslutat om att tillsätta en ny utredning om reglerna för sjukersättning, aktivitetsersättning och frågor om tidigare pension för fysiskt tunga yrken. Det rapporterar TT.

– Det är inte hållbart att vända sig till medborgarna och säga att vi ska ha exakt samma krav på 64-åringen som på 20-åringen när det gäller rehabilitering och arbetsförmåga, när den ene är ett år från pensionsåldern, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till TT.

Beslutet kommer efter att Försäkringskassan tidigare larmat om att kraven för äldre sjukskrivna att beviljas förtidspension är för hårda. Redan 2017 vädjade Försäkringskassan om nya regler i ett brev till regeringen. Först nu agerar politikerna och en utredning väntas tillsättas i vår.

Rättegång mot tidigare SD-riksdagsledamot

I dag inleds rättegången mot Stefan Jakobsson, tidigare riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna. Han åtalas för bedrägeri efter Aftonbladets granskning. Jakobsson misstänks för att ha låtit riksdagsförvaltningen betala för privata hotellövernattningar och taxiresor.

Krafttag mot arbetslivskriminalitet

I dag tillsätter regeringen en ny utredning för att komma åt kriminell verksamhet i arbetslivet.  Resultatet ska redovisas senast 30 december i år. Det meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en pressträff under tisdagsförmiddagen.

Utredaren har fått i uppdrag att analysera och följa upp tidigare arbete med myndighetsgemensamma kontroller mot fusk och brottslighet i arbetslivet.

– Det finns i dag problem med sekretess och informationsutbyte mellan myndigheterna. Utredaren ska se över hur myndigheterna kan arbeta effektivare tillsammans och även få in perspektiv från arbetsmarknaden om hur vi kan skärpa kontrollerna, säger Eva Nordmark.

Bland annat föreslås ID-kontroller i riskutsatta branscher för att motverka brottslighet.

Till utredare har Mikael Sjöberg, tidigare generaldirektör för Arbetsförmedlingen, utsetts. 

Regeringen inför krav på laddstolpar

I maj i år införs nya regler om krav på laddningsinfrastruktur för elbilar när nya parkeringsplatser byggs. Detta efter krav från EU.

– Om man vill kunna skaffa en elbil så måste det finnas laddplatser. Just nu är vi lite i ett moment 22. Det finns inga stolpar uppe och därför köper man inte elbil och eftersom man inte köper elbil finns det inga laddstolpar, säger Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet, till Ekot.

Förhoppningen med de nya kraven är att fler väljer att köpa elbil, vilket i sin tur ska minska klimatutsläppen.

S-topp frias från grovt förtal

Göteborgs tingsrätt frikänner Ann-Sofie Hermansson (S), tidigare ordförande för Göteborgs kommunstyrelse, från grovt förtal.

Åtalet avsåg sex inlägg som gjorts på Hermanssons blogg med uttalanden om två muslimska aktivister och debattörer. Hon kallade dem bland annat för "extremister" och skrev att de hade försvarat terrorister och ”avfärdat insatser mot bl.a. IS-krigare”.

De två målsägandena ska tillsammans betala politikerns rättegångskostnader med 190 000 kr.

Forrige artikel Överblick: Damberg (S) bemöter kritik och Merkels efterträdare avgår Överblick: Damberg (S) bemöter kritik och Merkels efterträdare avgår Næste artikel L-ersättare tackar nej till riksdagen – jobbar för M L-ersättare tackar nej till riksdagen – jobbar för M
Överblick: Almedalen ställs in och FI slopar amorteringskrav

Överblick: Almedalen ställs in och FI slopar amorteringskrav

ÖVERBLICK. Finansinspektionen beviljar banker att tillfälligt slopa amorteringskrav för bolånetagare. Årets upplaga av Almedalsveckan ställs in. Förtroendet för Stefan Löfven har ökat dramatiskt sedan coronautbrottet. Extramiljarder till kommuner och regioner. Läs Altingets överblick.