Överblick: EU skärper utsläppsmål och bank bommar igen

ÖVERBLICK. EU-kommissionen vill se 55 procents minskning av utsläpp till år 2030, i stället för dagens mål på 40 procent. Handelsbanken lägger ner nästan hälften av sina bankkontor. Karolinska drar tillbaka varsel. Läs Altingets överblick.

I dag höll EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sitt första linjetal i Europaparlamentet. Bland nyheterna finns att kommissionen kommer att skärpa sitt utsläppsmål från 40 procent minskning år 2030, till minst 55 procent, rapporterar bland andra SVT.

– Jag förstår att det är för mycket för vissa och för lite för andra, men vår förhandsgranskning har visat att ekonomin och industrin kan och vill klara av det här, säger Ursula von der Leyen.

Antal bankkontor halveras

Totalt 1 000 personer berörs när Handelsbanken ska stänga nästan hälften av sina kontor i Sverige, skriver banken i ett pressmeddelande.

Banken själv menar att det rör sig om en digital omställning. Vid slutet av 2021 ska dagens 380 kontor vara nere på 200 stycken. 

– Förhandlingar och samråd inleds direkt med facken. Vår ambition är - som alltid i Handelsbanken - att hantera övertalighet med respekt och omsorg om den enskilda medarbetaren, säger Carina Åkerström, vd Handelsbanken, i pressmeddelandet.

Varsel dras tillbaka

Karolinska har varslat anställda i olika omgångar sedan maj 2019. Först var det 550 tjänster inom administrationen. Det resulterar nu i att 30 personer får gå.

I november 2019 varslades 600 tjänster, läkare och undersköterskor. Det blev i februari 2020 ändrat till 266 tjänster i samma kategori. Men nu kommer beskedet att inte heller detta varsel leder till uppsägningar, rapporterar Svenska dagbladet.

Själva hotet om varsel har gjort att nyanställningar har stoppats. Sjukhusdirektören Björn Zoëga säger till tidningen att tanken med varslet aldrig var att säga upp utan bara en taktik för att ändå få ned personalantalet.

– Varslen har haft avsedd effekt. När det hänger ett varsel över verksamheten fattar ju alla till slut att man inte kan hålla på att anställa ny personal som ersätter dem som slutat. Det hade ju varit hål i huvudet att göra det. Nu har vi fått en vändning som nog varit nästan omöjlig annars, säger Björn Zoëga till SvD.

I december 2020 kommer personalstyrkan att ha minskat med 900 tjänster sedan det första varslet.

Finsk plan för skuldsanering

I vårt grannland Finland har regeringspartierna enats om en budget och ett mål för att få ned statsskulden, skriver Hufvudstadsbladet.

I år väntas den finska statsskulden stiga till 132 miljarder euro.

– Av den anledningen kommer vi att skapa en hållbarhetsvägkarta. Målet är att vända skuldsättningen år 2030. Det här är i enlighet med vad vi sagt i somras, säger Matti Vanhanen (C), finansminister, till tidningen.

Forrige artikel Ex-minister ny ordförande för Rädda barnen Ex-minister ny ordförande för Rädda barnen Næste artikel Per Bolund och Isabella Lövin håller pressträff Per Bolund och Isabella Lövin håller pressträff