Överblick: Enklare avlyssning och SD begär debatt om svenskfientlighet

ÖVERBLICK. Morgan Johansson (S) och Mikael Damberg (S) presenterar nya tag mot gängkriminaliteten, Centern vill se över narkotikaförbud och Sverigedemokraterna kräver debatt om svenskfientlighet. Läs Altingets överblick.

– 82 häktade, 247 husrannsakningar, 293 vapenbeslag och 63 kilo sprängmedel.

Så sammanfattade inrikesminister Mikael Damberg (S) polisens framgångar i operation Rimfrost vid en pressträff om regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten. Med på pressträffen strax före lunch på torsdagen var även justitieminister Morgan Johansson (S).

Damberg och Johansson presenterade ytterligare åtgärder i 34-punktsprogrammet. Bland annat utökade möjligheter till vistelseförbud samt snabbare beslut om telefonavlyssning.

– Det här blir ett sätt för Polismyndigheten att hålla jämna steg med de kriminella, sade Mikael Damberg om den lagrådsremiss, med förslag till lagändringar för enklare avlyssningsbeslut, som regeringen beslutade om på torsdagen.

SD kräver riksdagsdebatt

Sverigedemokraterna kräver en riksdagsdebatt om det de benämner svenskfientlighet. Debatten efter ett uppmärksammat rån med förnedringsinslag gör att en debatt om frågan är nödvändig, enligt partiet, rapporterar TT/Svenska Dagbladet.

I sin framställan skriver partiets gruppledare Henrik Vinge att "attityderna till svenskfientlighet och rasistiskt våld riktat mot svenskar inte är lika samstämmiga som ifråga om rasism och främlingsfientlighet mot andra grupper." Talmannen har ännu inte tagit ställning till SD:s begäran.

C: Se över narkotikaförbud

Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson vill att kriminaliseringen av eget bruk av narkotika ska utredas, rapporterar SVT.

– Vi har ett läge där rekordmånga unga dör av narkotika. Det säger sig självt att när man säger att det är kriminellt att ha en sjukdom, då håller sig de sjuka borta från vård och behandling, säger Anders W Jonsson.

Narkotikabruk har varit olagligt i Sverige sedan år 1988. Tanken är att det fungera avskräckande, men effekten av det är starkt ifrågasatt, inte minst från forskningen.

Socialminister Lena Hallengren (S) låter sig dock inte övertygas, utan anser att förbudet mot eget bruk ska finnas kvar.

Colorado stryker dödsstraffet

Amerikanska delstaten Colorado är på väg att avskaffa dödsstraffet, rapporterar TT/Aftonbladet. Det är den 22 delstaten som stryker dödsstraffet.

Forrige artikel Utredare: Det finns stora brister inom landets elevhälsa Utredare: Det finns stora brister inom landets elevhälsa Næste artikel Sverige rankas högst på miljölistan Sverige rankas högst på miljölistan