Överblick: Drastiska corona-åtgärder och SKR vill slopa krav på läkarintyg

ÖVERBLICK. Förbud mot större folksamlingar. SKR vill slopa krav på läkarintyg för att avlasta vården och minska smittspridning. Polisen tar fram corona-krisplan. Danmark stänger ner verksamheter. Inga fler resor till USA. Regeringens klimatpolitik får underkänt. Läs Altingets överblick.

Regeringen förbjuder nu alla allmänna sammankomster och folksamlingar med över 500 personer. Det rapporterar Aftonbladet.

Flera idrottsevenemang, event, konserter och mässor ställs in. Syftet är att förhindra vidare smittspridning av coronaviruset.

Förbudet gäller tills vidare i hela landet.

SKR vill slopa läkarintyg

Sveriges kommuner och regioner (SKR) vill ta bort kravet på läkarintyg under sjuklöneperioden för att minska belastningen i vården under coronautbrottet. Det skriver SKR i ett pressmeddelande.

Förbundet har i en hemställan till regeringen uppmanat till att häva kravet på läkarintyg under sjuklöneperioden nu när karensavdraget inte längre gäller.

– I ett läge där alla måste bidra till att skydda utsatta riskgrupper från corona och säkerställa att vårdens resurser används där de behövs allra bäst, skulle ett temporärt slopande av läkarintyg under sjuklöneperioden vara en viktig åtgärd, säger Anders Knape, ordförande för SKR, i samma pressmeddelande.

Polisens nya krisplan för corona

I krisplanen utgår polisen från ett scenario med 20 till 50 procent frånvaro av personal till följd av corona. Det rapporterar Expressen.

För att kunna hantera en stor minskning av personalstyrkan väljer polisen att göra prioriteringar i verksamheten. I första hand kommer service till allmänheten att strypas. Brottsförebyggande verksamhet kommer att prioriteras bort liksom mängdbrott som stöld och trafikbrott.

Poliser som i vanliga fall innehar inre tjänst kommer även att få vara beredda på att rycka ut i yttre tjänst.

Danmark stänger ner

Med anledning av corona har Danmark vidtagit drastiska åtgärder för att förhindra ytterligare smittspridning. Stora delar av den offentliga sektorn har stängts ned och anställda ombeds jobba hemifrån. Det rapporterar danska Altinget.

Samtliga offentligt anställda som inte har en bärande funktion i samhället ska jobba hemifrån. Alla offentliga skolor, förskolor och universitet håller också stängt. Privata aktörer uppmanas till att göra detsamma.

Även arrangemang och folksamlingar med över 100 personer förbjuds. Besök på sjukhus begränsas.

Från gårdagens pressträff med statsminister Mette Frederiksen (S):

Regeringens klimatpolitik icke-godkänd

Klimatpolitiska rådet underkänner regeringens klimatpolitik i en ny rapport. Enligt myndigheten finns ingen konkret plan för hur ord ska bli verklighet. Det rapporterar TT.

– Även om man tolkar regeringens klimatpolitiska handlingsplan på bästa och mest generösa sätt så rör vi oss inte tillräckligt snabbt i rätt riktning, säger Johan Kuylenstierna, vice ordförande i Klimatpolitiska rådet, till TT.

Trump inför inreseförbud

President Donald Trump har beslutat om att stoppa alla resor från Europa till USA i 30 dagar från och med fredag. Åtgärden görs för att förhindra spridning av coronaviruset. Det rapporterar The New York times.

Däremot exkluderas Storbritannien från inreseförbudet. Britterna kan fortsatt resa till USA.

Kina: Covid-19 har nått sin peak

Enligt regeringen i Kina har spridningen av coronaviruset i landet nu passerat kulmen. Det rapporterar engelska nyhetsbyrån Reuters.

DO ska granska slöjförbud

I december beslutade Skurups kommun om att införa ett slöjförbud i kommunens skolor. Enligt Diskrimineringsombudsmannen (DO) kan förbudet bryta mot diskrimineringslagen och beslutet ska nu utredas. Det skriver TT.

Forrige artikel Studenter kan bli av med CSN på grund av corona Studenter kan bli av med CSN på grund av corona Næste artikel Ebba Busch Thor byter namn Ebba Busch Thor byter namn
Överblick: V framåt i opinionen och S tog hjälp av SD

Överblick: V framåt i opinionen och S tog hjälp av SD

ÖVERBLICK. Jonas Sjöstedt (V) lämnar efter sig ett bra opinionsläge för Vänsterpartiet. Flera oppositionspartier vill att stödet till riskgrupper förlängs. Olle Vikmång (S), bror till statsministerns högra hand, kan ta över i Norrköping. Och i Sala fick S igenom sin budget med hjälp av SD. Läs Altingets överblick.

SD-ledamöter: Regeringen utarmar det kommunala självstyret

SD-ledamöter: Regeringen utarmar det kommunala självstyret

DEBATT. Det är hög tid att öka folkets makt genom folkinitiativ, i stället för att utarma det kommunala självstyret som regeringen envisas med. Ju mer tondöv politiken är, desto viktigare blir folkinitiativ. Det skriver Staffan Eklöf och Fredrik Lindahl (SD).