Överblick: Dödshot på FHM och KD redo att bygga reaktorer

ÖVERBLICK. Dubbelt så många unga sökte skuldsanering under 2020 och Busch (KD) har aktörer redo att bygga reaktorer. Dödshot på Folkhälsomyndigheten kräver polisskydd och i dag presenteras ny gd för Läkemedelsverket. Läs Altingets nyhetsöverblick. 

Ledningen på Folhälsomyndigheten har länge fått utstå hat och hot. Nu har det gått så långt att flera i ledningen har fått polisskydd efter dödshot, skriver Dagens Nyheter

– Det började redan i våras och då, precis som nu, är mycket riktat mot våra talespersoner. Men det har eskalerat och vi känner av det här dagligen. Vi har medarbetare som har polisskydd. Och det blir inte bättre, utan det blir bara sämre, säger Johan Carlson, generaldirektör på FHM till DN. 

Busch: Aktörer redo att bygga reaktor

Ebba Busch (KD) har varit i kontakt med flera aktörer som är redo att bygga nya reaktorer i Ringhals, uppger hon till Svenska Dagbladet.

Kristdemokraterna har tidigare meddelat att de vill att två nya reaktorer byggs i Ringhals. Nu säger Busch till SvD att de vill satsa på att bygga nytt med befintlig teknik, och det så snart som möjligt.

– Vi har varit i kontakt med flera aktörer som säger att de är beredda och mycket intresserade av att bygga ny kärnkraft av olika typer i Sverige, om de får ett tydligt besked från politiken att kärnkraften är välkommen efter 2040 och ersättningsmodellen görs om, säger Ebba Busch till SvD. 

Ny gd för Läkemedelsverket

I dag presenterar Socialminister Lena Hallengren (S) vem som bir ny generaldirektör för Läkemedelsverket. Pressträffen hålls under torsdagen klockan 11:30. 

Rekordmånga unga skuldsanerar

Dubbelt så många unga vuxna sökte skuldsanering under 2020 jämfört med föregående år. Totalt ansökte 4 938 personer mellan 18 och 30 år om skuldsanering hos Kronofogden, rapporterar SVT.

Kronofogden tolkar ökningen som en indikation på att unga inte lär sig tillräckligt om ekonomi i skolan.

– De kommer ut i en ganska komplex ekonomisk miljö där man har abonnemang, nätspel, e-handel och lättillgängliga krediter, säger Kronofogdens Per-Olof Lindh till TV4 Nyheterna.

Fler drunkningar utan simskola

Den nya pandemilagen gör att tusentals barn blir utan simskola. Nu larmar Svenska livräddningssällskapet (SLS) för ökad risk för drunkningsolyckor, skriver Dagens Nyheter

I Göteborg har 90 procent av tiden som SLS förfogar över i kommunens simhallar blivit inställd.

– Det känns otroligt oroligt. Vi jobbar för en nollvision, inga drunkningar. Det här är helt i motsatt riktning, säger Tina Heiker Hult, verksamhetschef för SLS Göteborg till SVT.

Hårdare tag mot månggifte

Regeringen föreslår nu att månggiften som skett utomlands ska inte godkännas i Sverige. Det rapporterar Sveriges Radio

- Jag tycker inte att vi ska ha den här typen av förfaranden i Sverige. Det strider mot våra grundläggande jämställdhetspolitiska strävanden, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Sveriges Radio.

Forrige artikel Kontroll avslöjade fusk i kosmetikbranschen: Kontroll avslöjade fusk i kosmetikbranschen: "Vilda västern" Næste artikel KD-ledningen kritiseras för toppstyre KD-ledningen kritiseras för toppstyre
Debatt: Lägg ner Delegationen mot segregation

Debatt: Lägg ner Delegationen mot segregation

DEBATT. Delegationen mot segregation (Delmos) arbetar utifrån en inkomplett bild av segregationen. Skattepengar och statsbidrag hamnar i fel händer. Vi måste lägga ner myndigheter som inte gör nytta, skriver Josefin Utas, Slöseriombudsman.