Överblick: Damberg (S) bemöter kritik och Merkels efterträdare avgår

ÖVERBLICK. Damberg (S) svarar på kritik mot regeringens arbete mot kvinnovåld. Angela Merkels efterträdare lämnar efter bara drygt ett år. Nytt namn till V-ledare. Läs Altingets överblick.

I gårdagens Agenda riktade kvinnoorganisationen Unizon skarp kritik mot regeringens och polisens arbete mot mäns våld mot kvinnor. Enligt Unizons generalsekreterare Olga Persson är insatserna för dåliga och menar att det är mycket politiskt prat men få operativa åtgärder.

Bland annat diskuterades varför inte samma krafttag ses från regeringens sida mot kvinnovåldet som mot gängkriminalitet.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) svarade med att de ska göra mer på området, och vill se att polisen prioriterar våld mot kvinnor lika mycket som gängkriminalitet.

– Det får inte vara så att de här frågorna prioriteras lägre än annan brottslighet. Vi har gett mer resurser till polisen och jag förväntar mig att se resultat av det i år, som fler fällande domar. Vi har flera utredningar på gång som ska skärpa straffen och för att se allvarligare på den här typen av brott, sa Mikael Damberg i Agenda.

Merkels efterträdare väntas lämna

I fjol tog Annegret Kramp-Karrenbauer över som ledare för de tyska kristdemokraterna CDU efter Angela Merkel. Under det dryga året som gått sedan tillträdet har hon varit omstridd, både inom och utanför partiet. Det rapporterar Dagens nyheter.

Annegret Kramp-Karrenbauer uppges nu lämna posten som CDU:s ordförande och kommer inte att kandidera till att bli Tysklands nästa kansler.

En presskonferens kommer att hållas senare under dagen där Kramp-Karrenbauer väntas meddela sin avgång.

Nytt namn till V-ledare

På söndagen nominerades Tamara Spiric till ny partiledare för Vänsterpartiet av två partidistrikt. Detta trots att hon själv ännu inte bestämt om hon ska kandidera till partiledarposten, skriver Svenska dagbladet.

– För processens skull måste jag bestämma mig inom de närmaste dagarna, men under den här helgen har jag bestämt mig för att vara tillsammans med min familj och fundera tillsammans med dem, säger Spiric till TT.

Spiric var tidigare bland annat kommunalråd i Umeå mellan åren 2010–2014.

Förra veckan meddelade Nooshi Dadgostar att hon vill efterträda Sjöstedt och leda partiet framöver. Även hon har nominerats av två partidistrikt.

Den 21 februari är sista dagen för nomineringar till partiordförande.

Hög tid för Centern att tänka om

Centerpartiet borde inse att de är de enda som driver på för högerpolitik i dagens rådande politiska läge. Det skriver Folkbladets ledarskribent Kata Nilsson.

Nilsson menar att det var när Alliansen bildades som Centerpartiets högerinriktning tog fart på riktigt, mycket på grund av samarbetet med Moderaterna. Men att partiet i förlängningen tjänade lite på uppgörelsen. Ändå vill C driva igenom högerpolitik i dagens blocköverskridande januariavtal.

I stället menar ledarskribenten att C borde vända sig till Moderaterna, som nu tycks göra allt för att fälla regeringens politik genom att samarbeta med V. Hon hävdar att inte ens M vill ha högerpolitiken som C har lyckats driva igenom i januariavtalet.

"Återinför värnskatten och lägg pengar på välfärdsmiljarder. Det verkar ju vara majoriteten av riksdagens önskan", skriver Folkbladets ledarskribent Kata Nilsson.

Forrige artikel Fi:s partiledare avgår Fi:s partiledare avgår Næste artikel Miljö- och jordbruksutskottets ordförande tar ledigt Miljö- och jordbruksutskottets ordförande tar ledigt
Överblick: Almedalen ställs in och FI slopar amorteringskrav

Överblick: Almedalen ställs in och FI slopar amorteringskrav

ÖVERBLICK. Finansinspektionen beviljar banker att tillfälligt slopa amorteringskrav för bolånetagare. Årets upplaga av Almedalsveckan ställs in. Förtroendet för Stefan Löfven har ökat dramatiskt sedan coronautbrottet. Extramiljarder till kommuner och regioner. Läs Altingets överblick.