Överblick: Damberg öppnar för övervakning och larm om ungas smittspridning

ÖVERBLICK. Regioner larmar om att unga inte följer coronarekommendationer och australiensiskt företag får provborra på Österlen. Regeringen öppnar för ökad, hemlig övervakning och Las-förlag väntas vara klart efter lunch. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) larmar om att unga vuxna inte följer coronarekommendationer för att undvika smittspridning. Detta trots att SKR lagt 122 miljoner på informationsinsatser till allmänheten. Det rapporterar DN.

– Det är inte vår vanliga målgrupp. Vi måste sätta till alla klutar för att nå ut till dem, säger Lotta Larson, kommunikationschef för länsstyrelsernas gemensamma coronakansli.

De senaste veckorna har antalet smittade och avlidna ökat. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste information (kl 11.30) är sedan pandemins start antalet smittade 102 407, antalet avlida 5 910 och antalet intensivvårdade 2 641.

Australiensiskt företag tillåts borra på Österlen

I morse gav Mark- och miljödomstolen i Växjö beskedet att ett australiensiskt företag får tillstånd att provborra på Österlen efter metallen vanadin. Det rapporterar SR.

Planerna på provborrning har väckt ett starkt motstånd i lokalsamhället. Sex markägare har överklagat beslutet, men överklagan avslås i och med domen.

– Då har man bedömt att de provborrningar som bolaget vill göra inte är så ingripande för de enskilda fastighetsägarna så att det finns anledning att bifalla överklagan utan man har bedömt att det här är så pass begränsade arbeten, säger Marie Gerrevall som är ställföreträdande chefsrådman vid domstolen.

Förslag på Las-avtal efter lunch

Arbetsmarknadens parter har efter en lång nattmangling kommit fram till ett nytt bud i Las-förhandlingarna. Det rapporterar Omni/TT.

Budet ska under förmiddagen godkännas av de beslutande organen LO, PTK och Svenskt näringsliv. Besked om Las-avtalet förväntas komma efter lunch.

Enligt TT ligger en stor del av avgörandet hos LO, vars styrelse ska mötas vid lunch idag. Förhandlingarna har blottat slitningar inom LO-gruppen där flera fackförbund är kritiska till LO-ledningens agerande i förhandlingarna.

Mer hemlig övervakning

I dag presenterade regeringen fler planer i sitt 34-punktsprogram och arbetet med att motverka gängkriminalitet. En utredning tillsätts för att se över delar av lagstiftningen med syfte att öka möjligheterna att använda hemlig kameraövervakning, hemlig rumsavlyssning samt övervakning och avlyssning av elektronisk kommunikation. Det rapporterar SVT.

– Användningen av hemliga tvångsmedel är central i brottsbekämpningen av de kriminella miljöerna, speciellt vid allvarliga brott så som narkotikabrott, narkotikasmuggling och våldsbrott. Nu tar regeringen initiativ till att ge de brottsbekämpande myndigheterna ökade möjligheter att använda dessa viktiga verktyg, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Forrige artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (15 oktober) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (15 oktober) Næste artikel Hultqvist hoppfull om rekryteringen till nya totalförsvaret Hultqvist hoppfull om rekryteringen till nya totalförsvaret
Överblick: Fler regioner får restriktioner och bensinpriset kan höjas

Överblick: Fler regioner får restriktioner och bensinpriset kan höjas

ÖVERBLICK. Stockholms region har hyrt in konsulter för 27 miljoner kronor trots sparkrav. Nooshi Dadgostar (V) är beredd att fälla regeringen och Trafikverket varnar för höjda bensinpriser. Blekinge region kan få lokala restriktioner i dag. Läs Altingets överblick.