Överblick: Civilministern i blåsväder och Sverige i elkonflikt med Norge

Civilminister Ida Karkiainen (S) påstås ha gjort Hitlerhälsning som 15-åring, nya energiministern kliver rakt in i elkonflikt med Norge och coronarestriktionerna dras åt i Norge.

Civilminister Ida Karkiainen (S).
Civilminister Ida Karkiainen (S).Foto: Sören Andersson/TT
Johanna Alskog

Sveriges nya civilminister Ida Karkiainen (S) har hamnat i blåsväder. Orsaken är en bild publicerad på den alternativa nyhetssajten Nyheter i dag. På bilden syns Karkiainen i en rörelse som påstås vara en Hitlerhälsning.

– Jag har inget minne av att jag skulle ha gjort någon sådan gest, säger Ida Karkiainen (S) till DN.

– Det här är en bild på mig när jag är ungefär 15-16 år och det är från vår lägenhet som min sambo hade då, säger Ida Karkianen, som är från Haparanda, till SVT Norrbotten.

Expressen har gjort en intervju med Karkiainen på plats i Haparanda, bland annat om bilden ifråga. På frågan om bilden kan spridits av någon som vill henne skada svarar ministern:

– Ja, det tror jag definitivt och de vill tolka in saker som inte stämmer.

Energiministern om norsksvensk elkonflikt

Elpriserna är på rekordnivåer, energidebattens vågor går höga och Khashayar Farmanbar (S) har fått en rivstart som ny energiminister. En av många orsaker till de höga elpriserna, skriver Aftonbladet, är att Norge har strypt eltillförseln till Sverige.

Enligt norska Statnett handlar det om att man ger igen med samma mynt som på den svenska sidan.

Khashayar Farmanbar (S) säger till Aftonbladet att han ännu inte satt sig in i konsekvenserna av konflikten med Norge, men att han är bekymrad.

– Det är aldrig önskvärt att hamna i konflikt med grannländer oavsett om det handlar om corona eller elnät eller något annat. Det här är ju en exceptionell situation där alla har högre elpriser och alla har också en kyla som ökar kraftigt i länderna. Den här typen av situationer kan uppstå mellan de självständiga bolagen som driver elnäten men vi ska göra vårt bästa för att det ska lösas, säger han.

Förutom höga elpriser, så väntar även nya coronarestriktioner för norrmännen. Ökad smittspridning har lett till att norska regeringen kommer presentera nya nationella restriktioner under dagen, rapporterar Ekot. Pressträffen med statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum och hälsominister Ingvild Kjerkol är utlyst till klockan 19, enligt norska VG.

Festsugna utan vaccinbevis åkte fast

Första helgen med krav på vaccinationsbevis har gett polisen en ny typ av brottslighet att hantera under utekvällarna, rapporterar SVT Öst. Polisen fick under helgen som gick hantera flera ärenden där partysugna försökt ta sig in på krogen med andra personers vaccinationsintyg. Ett av dem är från Linköping där två män i 20-årsåldern försökt komma in på samma vaccinationsbevis.

– Den ena misstänkts för att då ha försökt använda kompisens vaccinationsbevis. Den andra misstänkts också för missbruk av urkund, men då genom att ha lånat ut sitt till den förste, säger Dennis Johansson Strömberg, polisens talesperson i region Öst, till SVT. 

 

 

Nämnda personer

Ida Karkiainen

Riksdagsledamot, ordförande i konstitutionsutskottet (S), styrelseledamot Folkbildningsrådet
Pol. mag i statsvetenskap (Luleå tekniska uni., 2010)

Khashayar Farmanbar

Entreprenör
Fil. kand datavetenskap (Luleå tekniska uni., 2000) och kandidatexamen industriell marknadsföring (Luleå tekniska uni., 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00