Överblick: Centerpartiet vägrar volymmål och franska regeringen avgår

ÖVERBLICK. Att med "brottargrepp" lyfta bort en elev är inte kränkande. Ett vaccin mot covid-19 kan finnas i höst. Franska regeringen avgår och Centerpartiet vill inte ha volymmål för migrationspolitiken. Läs Altingets överblick.

Frågan om volymmål för den framtida asylpolitiken diskuteras just nu intensivt i samband med att den parlamentariskt tillsatta migrationskommitténs betänkande ska vara klart i augusti. Enligt DN har M och KD nämnt siffror på 7 000 personer per år.

Centern säger nej

Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson säger dock nej till volymmål i en partiledarintervju i P1 Morgon, SR.

– Vår ingång är att vi inte vill ha ett volymmål, därför att ett absolut volymmål strider mot asylrätten. Om vi säger att vi kan acceptera ett visst antal människor, 20 000, men när en till kommer stänger vi gränsen, det strider mot asylrätten, säger han.

Men statsminister Stefan Löfven (S) gjuter nu olja på vågorna och säger också nej till ett fast volymmål.

– Vi ska inte ha ett fixt antal människor som innebär att man inte kan stå upp för asylrätten, säger Löfven till Sydsvenskan.

Han vill hellre se ett rörligt mål och att Sverige tar emot mellan två och tre procent av alla asylsökande som årligen kommer till EU.

“Brottargrepp” på elev inte kränkning

Den lärare som på en skola i Lidköpings kommun 2017 lyfte bort en elev som vägrade att flytta på sig i korridoren frias nu i Högsta domstolen. Det rapporterar SVT.

Enligt eleven, som har en neuropsykiatrisk diagnos, tog läraren, som har en bakgrund som brottare, ett grepp som gav eleven andnöd. Men Högsta domstolen tolkar den videosekvens som visats under rättegången som att lärarens grepp om pojken var ”helt kortvarigt och att det utfördes milt och lugnt”, skriver hovrätten i sin dom.

Franska regeringen avgår

Under fredagsmorgonen beslutades att Frankrikes premiärminister Édouard Philippe och hela den franska regeringen avgår. Det rapporterar TT.

Regeringen tillträdde 2017 när Emmanuel Macron blev president. Spekulationer om att premiärministern ska lämna sin post har florerat den senaste tiden.

En ny premiärminister ska omedelbart nomineras och tanken är att den nya regeringen ska vara på plats nästa vecka, den 8 juli. Övergångsregeringen ska ledas av Philippe fram till att en ny regering är formerad.

Vaccin mot covid-19 redan i höst

Enligt Anders Nordström, ambassadör för global hälsa vid utrikesdepartementet, kan det finnas ett vaccin mot covid-19 redan under hösten, rapporterar Aftonbladet.

– Man har ju börjat redan nu med några men på experimentell basis i Kina. Jag skulle bli väldigt förvånad om vi inte har ett vaccin redan innan det amerikanska presidentvalet, säger han.

Presidentvalet i USA hålls den 3 november, och enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström kan vaccinering eventuellt påbörjas i början av 2021. Bergström tror också att Sverige inom ramen för EU-samarbetet kommer att få tillgång till vaccin när det väl är på plats.

5 411 personer dött av covid-19 i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Forrige artikel SCB ändrar sätt att mäta opinion SCB ändrar sätt att mäta opinion Næste artikel S ökar kraftigt – men kan glömma ny storhetstid S ökar kraftigt – men kan glömma ny storhetstid