Överblick: C-väljare vill se regering med S och korruptionen ökar i Sverige

Centerpartiets väljare ser positivt på en socialdemokratisk regering. Byggbranschen vill motverka fusk. Ny mätning menar att Sverige är på väg att bli mer korrupt. SEB-rapport visar på ny tillväxtinbromsning. Regeringen föreslår p-förbud till elsparkcyklar. 

Annie Lööf (C) och Magdalena Andersson (S)
Annie Lööf (C) och Magdalena Andersson (S)Foto: Anders Wiklund/TT

75 procent av Centerpartiets väljare ser positivt på en socialdemokratisk regering. Det visar en ny Sifomätning på uppdrag av Svenska Dagbladet. Även socialdemokratiska väljare ser i stor utsträckning positivt på ett samarbete med Centerpartiet. Nästan 60 procent säger att de kan acceptera en regering tillsammans med Centerpartiet, vilket är ett större stöd än vad både Miljöpartiet och Vänsterpartiet har. 

Men Centerpartiet ger fortfarande inget klart svar på om de vill sitta i regering efter valet i höst. Partisekreteraren Michael Arthursson utesluter inte att Centerpartiet efter valet vill sitta tillsammans med Socialdemokraterna i en Anderssonregering, men det är något som han inte vill låsa sig fast vid.

– Vi ingår absolut inte i något vänsterblock. Det är ju den "breda mitten" vi talat om, säger Michael Arthursson till SvD.

Fuskmotverkning i byggbranschen

Enligt byggmarknadskommissionen förekommer orättvisor inom branschen. Det är något som Sveriges Radio rapporterat. Bland annat vittnar kommissionen om företag som inte betalar skatt, arbetstagare som inte får utlovad lön och en ökning av svartarbete.

Byggmarknadskommissionen som är tillsatt av aktörer i byggbranschen föreslår nya förslag för att motverka fusk. Bland annat vill de minska sekretessen bland myndigheter, förbättra samarbetet mellan företagen, skärpta regler kring arbetskraftsinvandring och förändringar i rot-avdraget.

Konkret vill kommissionen att kunder ska kunna förlora rot-avdraget om de använt svartarbete. De vill också att företag måste lämna ut vilken personal som utfört arbete om de begär pengar av Skatteverket.  

Korruptionsökning i Sverige

Sverige klättrade nyligen till en andraplats i minst korrumperade stat. Detta enligt en årlig mätning av Transparency international. Vi delar plats med Norge och Singapore, och över oss är bara Danmark, Finland och Nya Zeeland. Detta är något som Dagens Nyheter rapporterar.

Mätningen som gjorts i tio år visar däremot att Sverige inte blivit mer transparent, utan varit statisk i stället. Ulrik Åshuvud som är styrelseledamot i Transparency international Sverige säger att vi är på väg åt fel håll. Det Ulrik Åshuvud syftar på är bland annat bristen på insyn som coronakommissionen haft när de försökt få ut handlingar. Men han pekar också på andra exempel som svenska bankers bristande arbete mot penningtvätt och mutmisstankarna mellan tjänstemän i Region Skåne och Vårdexpressen.

– Att en statlig utredning upprepade gånger, trots offentlighetsprincipen, nekades nödvändiga dokument och beslut för att fullgöra sitt uppdrag är ett försök till mörkläggning. Mörkläggning är motsatsen till öppenhet och insyn och därmed ett första steg till ökad risk för korruption, säger Ulrik Åshuvud till DN. 

Bromsad tillväxt

I år förväntas den svenska BNP-tillväxten falla till 3,0 procent enligt en SEB:s konjunkturrapport Nordic Outlook. Enligt rapporten är tillväxtinbromsningen tillfällig och kommer i höst åter ta fart igen. Det rapporterar SvD/TT

Redan i början av 2023 räknar SEB med att tillväxttrenden kommer vara tillbaka på samma trend som innan pandemin. Ekonomer räknar nu med att Riksbanken redan i år minskar sin stödköpsportfölj i och med inflationslyftet och att de nästa år höjer styrräntan. 

Parkeringsförbud för Elsparkcyklar

Regeringen presenterar ett nytt förslag om att införa p-förbud för elsparkcyklar från cykelbanor och trottoarer. Infrastrukturminister Tomas Eneroth hoppas att förbudet ska minska stök i trafiken. Det rapporterar Ekot

Förslaget kommer då flera kommuner efterlyst sätt att reglera elsparkcyklarna efter att vägar blivit blockerade och antalet olyckor ökat. 2021 var olycksantalet över 1 000 till skillnad från 2016 då det bara skett 19 elsparksrelaterade olyckor. 

Nämnda personer

Michael Arthursson

Extern rådgivare Geelmuyden Kiese

Tomas Eneroth

Riksdagsledamot (S), vice ordförande riksbanksfullmäktige
Sociologi och statsvetenskap (Högskolan Växjö 1993)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00