Överblick: C svänger om migrationen och landshövding vädjar till Norge

ÖVERBLICK. Landshövding vädjar till norsk kollega. Kvinnor kan behöva föda utan barnmorska i sommar. Ett nytt skatteförslag lämnas över till riksdagen i dag och uppgifter att C tvärvänder i förhandlingarna i migrationskommittén. Läs Altingets överblick.

Bild från när vikarierande Centerledaren Anders W Jonsson sommartalade. 
Bild från när vikarierande Centerledaren Anders W Jonsson sommartalade. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Josefin Lingström

Regeringen lämnar i dag över ett förslag till riksdagen om att utländska arbetare som jobbar i Sverige även ska betala skatt här. Från och med nästa år ska vem arbetet utförs för avgöra om skatt ska betalas i Sverige, enligt det nya förslaget.

Det skulle innebära 700 miljoner kronor mer till statskassan varje år.

– Det är ju så i dag om svenska arbetstagare hyrs ut och jobbar i andra länder då betalar de skatt där, och då är det också rimligt att utländska arbetstagare som jobbar i Sverige betalar skatt här, det blir ju rättvisare, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Ekot.

C svänger om migration

Riksdagspartierna i kommittén om framtidens migrationspolitik ska redovisa sina slutpunkter 15 augusti. Enligt uppgifter till Aftonbladet, är Centerpartiet nu redo att gå med på vissa krav från Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Kraven är avgörande punkter i förhandlingarna, att införa stramare regler för familjeåterförening samt att införa ett volymmål för mottagande.

– Centerpartiet vill hellre ha en bred överenskommelse där Moderaterna är med än att kämpa för sakpolitiska frågor, säger en källa från ett parti till Aftonbladet.

Centerpartiets migrationspolitiske talesperson Jonny Cato hälsar via sin pressekreterare att:

”Centerpartiet är redo att diskutera de förslag som kommit från andra partier, precis som vi förutsätter att andra partier är redo att kompromissa för att nå en bred överenskommelse. Däremot har Centerpartiet inte ändrat uppfattning.”.

Utsatta områden

Förtroendet för polisen ökar i utsatta områden, visar en undersökning av Novus på uppdrag av stiftelsen The global village. I Sveriges 60 utsatta områden har man ställt frågor om utvecklingen i området. På frågan om polisens arbete, svarar 53 procent att utvecklingen går åt rätt håll.

– Sett till statistiken har vi generellt sett en positiv utveckling i de utsatta områdena. Men vi har mycket kvar att göra, det grova våldet har vi inte fått ordning på: mord, mordförsök och sprängningar, säger Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie med särskilt fokus på Rinkeby, Botkyrka och Södertälje, till TT.

Vädjar till Norge

Jöran Hägglund, landshövding i Jämtlands län har skrivit ett vädjande brev till sin motsvarighet i Tröndelag fylke som gränsar till Jämtland. Han vill att de två regionerna ska samarbeta mot respektive regering så att det ska gå att resa över gränsen.

Landshövdingen skriver i brevet om hur de har kontroll över smittspridningen i region Jämtland Härjedalen. Hägglunds förhoppning är att få till en lokal anpassning i hans län, på samma sätt som att Norge endast tillåter resor till Gotland i dag.

– Alla landshövdingar längs med Sveriges gränser, från Skåne till Norrbotten, har vid ett antal tillfällen pratat om utvecklingen med en stängd gräns och försökt informera våra norska kollegor om situationen. Nu kände jag att det var läge att det följa upp det och få lite draghjälp från norsk sida, säger Jöran Hägglund till SVT.

Förlossningsvården

102 barnmorskor på Danderyds sjukhus skriver på Aftonbladet debatt om att patientsäkerheten är hotad i sommar på förlossningen. Till exempel kan kvinnor behöva föda utan smärtlindring och utan barnmorska i sommar. Anledningen som de uppger är att det saknas barnmorskor på 500 kommande arbetspass på förlossningsavdelningen.

Debattörerna uppger att sjukhusledningen tackat nej till arbetssökande barnmorskor för att de inte kan möta lönekraven. Samt att drygt tio barnmorskor har sagt upp sig från Danderyds sjukhus de senaste veckorna på grund av rådande situation.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00