Överblick: Budgeten är klar och inspiration hämtas från Danmark

ÖVERBLICK. Uppgifter gör gällande att januaripartierna har kommit överens om den nya statsbudgeten, med omfattande skattesänkningar. Regeringen inspireras av Danmark – både när det gäller pensioner och kriminalpolitik.

Foto: Pontus Lundahl/TT
Johan Manell

Dagens industri erfar att januaripartierna är överens om siffrorna i den nya statsbudgeten. Den kommer bland annat att innehålla stora skattesänkningar. Där Liberalerna bland annat ska ha drivit på för en sänkning av bolagsskatten och Centerpartiet för en sänkning av arbetsgivaravgifterna. Men finansminister Magdalena Andersson (S) tror att budgeten ändå kommer tas väl emot i partiet.

– Om man tittar på helheten i den här budgeten så kommer de flesta se att det är någonting som är väldigt bra för Sverige och som jag vet att mina partivänner med stolthet kommer att kunna bära ut, säger Magdalena Andersson, till tidningen.

Dansk inspiration

Den danska regeringen presenterade i augusti ett förslag om tidig pension för personer som har arbetat länge. Nu visar regeringen intresse för att införa förslaget även i Sverige, rapporterar Dagens nyheter.

– Det är inspirerande med den danska politiken som nu alltså har tagit fram två ventiler för äldre som har slitit ett helt yrkesliv. I Sverige är alla sådana ventiler borttagna, frågan har överhuvud taget inte tagit plats i den politiska debatten under de senaste årtiondena, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, till DN.

Skärpta straff

Även på kriminalområdet kan inspiration hämtas från andra sidan sundet, skriver Svenska dagbladet.

Bakgrunden är att fem svenska gängmedlemmar nyligen dömdes till hårda fängelsestraff för ett mord utfört i Köpenhamn. För närvarande pågår en utredning för att skärpa straff för brott i kriminella nätverk. Utredare är hovrättspresidenten Anders Perklev. Han ser positivt på det danska exemplet.

– Vi kommer absolut titta på hur de gör i Danmark, för det är intressant. Vi kommer även att titta på andra nordiska länder. Det blir ett viktigt underlag för vårt arbete, att se vad det är vi kan ta efter, säger Anders Perklev.

Kommunalt fiffel

Två olika granskningar tar upp oklarheter i kommuners samarbete med byggföretag. SVT:s Uppdrag granskning visar att Sigtunas kommunala ledning har haft ett nära samarbete med byggföretaget Peab, som bland annat ska ha betalat Socialdemokraternas valstugor i valet 2010.

– Varje parti ska betala sin egen valkampanj med sina egna medel, i min värld finns inget annat alternativ, säger Marie Axelsson (S), nuvarande oppositionsråd i Sigtuna, som inte var i kommuntoppen då.

Samtidigt avslöjar P4 Dalarna att Ludvika kommun saknar dokumentation för fakturor på 23 miljoner från ett anläggningsföretag kommuner har ett ramavtal med.

– Det känns som rena maffiaverksamheten, säger Claes Söderberg (C), oppositionspolitiker i samhällsbyggnadsnämnden.

S tappar majoritet efter avhopp

Per Arne Frisk, ledamot i Timrås kommunfullmäktige lämnar partiet och blir politisk vilde i protest mot "nyliberal politik", rapporterar Sundsvalls tidning.

– Det verkar som om man inte ens har läst ingressen i de socialdemokratiska stadgarna, säger han.

Avhoppet gör att styret i kommunen förlorar sin majoritet. Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet hade före avhoppet 21 av 41 mandat.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00