Överblick: Börsras i Kina och ny kandidat till V-ledare

ÖVERBLICK. När Kinabörserna öppnade på måndagsmorgonen störtdök aktierna efter nyårsuppehållet. Vänsterpartisten Dadgostar kandiderar till partiledarposten och svenskarna som har befunnit sig i Wuhan har landat i Stockholm.

Efter uppgifter om coronavirusets omfattning och spridning störtdök Kinabörserna på måndagen. Marknaden har varit stängd i över tio dagar under det förlängda kinesiska nyårsfirandet. Börsen föll med nästan nio procent – det största raset på fem år.

Även Europa och Sverige väntas påverkas av raset, skriver Svenska dagbladet. Kina är en stor del av världsekonomin och påverkar den globala marknaden i stort.

– Det här får givetvis konsekvenser på den globala tillväxten. Kina är i dag en sådan stor del av världsekonomin, 20 procent, att det drabbar andra länder hårdare. Jag är orolig för det globala produktionshjulet, säger Robert Bergqvist, SEB:s chefsekonom, till TT.

Svenskar hemflugna från Hubei

De tiotal svenskar som har befunnits sig i Hubeiprovinsen i Kina landade i går kväll på Arlanda. Enligt Folkhälsomyndigheten ska ingen av dem vara smittade av coronaviruset. Däremot uppmanar myndigheten till frivillig hemkarantän i två veckors tid, för att förhindra eventuell smittspridning.

– Man håller sig hemma och minimerar därmed sociala kontakter. Det är helt möjligt att gå ut och gå, men kanske inte att man åker buss eller går till affären under den här perioden, sa statsepidemiologen Anders Tegnell tidigare till SVT.

Dadgostar (V) kandiderar till partiledarposten

Vänsterpartiets vice ordförande Nooshi Dadgostar vill ta över som partiledare efter Jonas Sjöstedt.

– Vänsterpartiet har möjlighet att samla människor för en stark välfärdsstat och just nu finns det inget viktigare uppdrag än partiledarposten, säger Nooshi Dadgostar i en intervju med Ekot.

M vill minska arbetskraftsinvandring

Skärpt kontroll, krav på heltid och krav på försörjningsstöd för arbetskraftsinvandrare som vill att anhöriga ska komma. Det är några av de nya förslag som Moderaterna vill se kring arbetskraftsinvandring, rapporterar SVT.

Något annan som M vill åtgärda är att stoppa de så kallade kompetensutvisningarna. Det handlar om människor som utvisas på grund av de till exempel har tagit ut för lite semester. Där vill partiet i stället se att företagen får böta.

– Vi måste få stopp på kompetensutvisningarna som pågår på grund av bagatellartade fel, säger Maria Malmer Stenergard (M), migrationspolitisk talesperson.

USA: I dag börjar striden om presidentposten

Donald Trump ställer upp för omval till höstens presidentval och blir sannolikt den kandidat som får representera Republikanerna. Det är mer ovisst om vem som blir Demokraternas representant.

I dag hålls det första demokratiska primärvalet i Iowa. Valet står mellan flertalet kandidater, men enligt den senaste tidens opinionsmätningar har vänsterdemokraten Bernie Sanders ett knappt övertag mot sina partikollegor. Det skriver Dagens nyheter.

Demokraternas primärval pågår fram till 6 juni då en slutgiltig kandidat går vinnande ur striden och får kandidera för partiet till posten som president.

Det amerikanska presidentvalet äger rum den 3 november i år.

Forrige artikel Minister kan bli årets HBTQ Minister kan bli årets HBTQ Næste artikel Luckor när regeringen ändrar komvux uppdrag Luckor när regeringen ändrar komvux uppdrag