Överblick: Bistert för Miljöpartiet och Lööf kritiserar alkoholstopp

ÖVERBLICK. Bistra siffror för Miljöpartiet i ny mätning, fackförbundet Handels skärper tonen mot Ikea och Centerledaren Annie Lööf kritiserar regeringen för dålig information om alkoholstopp. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Miljöpartiets uppgång i opinionen de senaste månaderna är ett minne blott, enligt SVT/Novus senaste väljarbarometer där det gröna partiet hamnar under riksdagsspärren. 

Moderaterna däremot går framåt, det gör även Vänsterpartiet.  

– Vänsterpartiet har tagit väljare från Miljöpartiet och det verkar som att väljare uppfattar det som att V har en tydligare väg framåt än vad MP har i dag, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

Lööfs twitterkritik om krogstopp

Regeringen meddelade vid en pressträff på onsdagen att landets krogar inte ska få sälja alkohol efter klockan 22, som en åtgärd för att dämpa spridningen av coronaviruset. Centerledaren Annie Lööf är kritisk till att regeringen inte först informerade branschen. "Under all kritik att regeringen inte informerat branschen innan beslut." rapporterar Omni.

Många av reaktionerna på alkoholstoppet från branschen är uppgivna. I P4 Göteborg säger krögaren och nattklubbsägaren Magnus Albrektsson att det är kört.

– Vi ska sitta i krismöte här nu hela förmiddagen, säger han till P4 Göteborg.

– Vi kommer inte kunna överleva om det inte kommer någon form av hjälp, säger Mats Andersson som driver flera krogar i Eskilstuna, till P4 Sörmland.

Nya bevis mot SD-politiker

EU-parlamentarikern Peter Lundgren, SD, friades nyligen från sexuellt ofredande i tingsrätten. Men åklagaren har fått ny bevisning, originalljudfilerna där den kvinnliga partikamraten vittnar om att Lundgren tog henne på brösten mot hennes vilja, skriver Expressen.

– Vi jobbar på med det här ärendet för att se om det ska överklagas, säger chefsåklagare Maria Sterup, till Expressen.

Handels på väg ut i strejk

Fackförbundet Handels har varslat om strejk. Strejken inleds på fredag klockan tio i tretton butiker och nio lager över hela landet – om inte Handels och Svensk Handel har kommit överens om nya kollektivavtal före dess.

Från flera håll kommer uppgifter att arbetsgivarna planerar att hålla öppet och driva verksamheten med anställda som inte är med i facket, skriver Handelsnytt. Ikeas varuhus i Kungens kurva är en av dem.

Handels anser att arbetsgivarna uppmanar till strejkbryteri då man begär att anställda ska arbeta trots strejk. Facket planerar att trappa upp stridsåtgärderna mot företag som trotsar strejken.

– Vi kommer att begära sympatiåtgärder från andra förbund, säger Handels pressekreterare Fritjof Carlsson-Brandt till Handelsnytt.

Partisekreterarens möte med vargen

Tidningen Svensk jakt rapporterar om Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgrens möte med varg på sina jaktmarker i Värmland – inklusive filmmaterial.

– Det är fjärde gången jag ser varg på den här jaktmarken. Jag har jagat med det här jaktlaget i sex år och under den tiden har jag under jakt sett fler vargar än älgar. Under förra årets älgjakt hade vi fler observationer av varg än av älg, säger han till Svensk jakt.

Forrige artikel Regeringen delar inte Skogsstyrelsens syn på Regeringen delar inte Skogsstyrelsens syn på "Levande skogar" Næste artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (12 nov) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (12 nov)
Forskare: Information om vaccin riskerar minska social distansering

Forskare: Information om vaccin riskerar minska social distansering

DEBATT. När vaccinationsprogrammet fortskrider och slutet på pandemin känns närmare, riskerar åtgärder som bygger på frivillig social distansering bli mindre effektiva. Strikta restriktioner kan krävas tills att vaccinen på allvar nått ut, skriver fyra forskare.