Överblick: Baylan vikarierar som landsbygdsminister och deltaspridning i Sölvesborg

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) återgår till riksdagen för att säkra statsministeromröstningar. FHM nekar Sölvesborg smittrestriktioner. Och så släpper Myndigheten för kulturanalys rapport om hur pandemin har påverkat svenskarnas kulturvanor. 

Näringsminister Ibrahim Baylan tar över ansvaret för Jennie Nilssons frågor när hon lämnar sin post.
Näringsminister Ibrahim Baylan tar över ansvaret för Jennie Nilssons frågor när hon lämnar sin post.Foto: Naina Helén Jåma/TT
Sanna Rayman

Som Altinget rapporterade tidigare i veckan blir det nu så att landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) lämnar sin ministerpost för att åter bli riksdagsledamot. Det bekräftar hon nu för Dagens Nyheter.

– Jag har beslutat att lämna in mitt entledigande som statsråd för att återinträda i riksdagen. Därmed kan jag säkerställa att riksdagen är fulltalig i de voteringar som ska göras framöver, säger hon.

Nilsson säger vidare att detta sker på eget initiativ, men att hon har diskuterat saken med Stefan Löfven och att de är överens om att läget kräver att hon avgår. Frågan om Nilsson återfår sin ministerpost vid en ny S-regering hänvisar hon till en eventuell framtida statsminister Stefan Löfven.

Under tiden övertar näringsminister Ibrahim Baylan ansvaret för de frågor som Jennie Nilsson haft på sitt bord, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

FHM säger nej till restriktioner i Sölvesborg

Sölvesborg har markant högre smittläge än både övriga Blekinge och övriga Sverige och det är mer smittsamma deltavarianten som sprids här.

Nu rapporterar Sveriges Radio om att smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö egentligen hade velat att just Sölvesborg skulle få behålla nuvarande restriktioner, i stället för att följa övriga Sveriges lättnader som träder i kraft från och med i morgon torsdag.

Detta säger emellertid Folkhälsomyndigheten nej till, då lokala restriktioner bara kan gälla hela regioner, inte kommuner.

Så har pandemin påverkat kulturkonsumtionen

Enligt en ny rapport från Myndigheten för kulturanalys har pandemin påverkat svenskarnas kulturvanor. Det rapporterar bland annat GP/TT.

Exempelvis minskade – av förklarliga skäl – aktiviteter som att gå på teater, bio, museum och konsert, medan eget skapande och utövande, som handarbete, hantverk och teckning ökade något. Statistik över trender i kulturkonsumtionen samt rapporten finns här.

– Minskningen i besöksaktiviteter bör analyseras ytterligare i ljuset av restriktionerna och rekommendationerna som gällt för kulturområdet under året. Det återstår att se om, och i så fall hur, pandemin har mer långsiktiga effekter på invånarnas kulturvanor, säger Mari Nilsson, utredare vid Myndigheten för kulturanalys i ett pressmeddelande

Nämnda personer

Ibrahim Baylan

Tidigare näringsminister (S)
pol. mag. (Umeå universitet, 1999)

Jennie Nilsson

Riksdagsledamot (S), bostadspolitisk talesperson
Gymnasieutbildning med social inriktning (Sannarpsgymnasiet i Halmstad, 1990)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00