Överblick: Baudin om att ta över LO och M kräver oberoende utredning

ÖVERBLICK. Moderaterna vill ha en oberoende utredning av regeringens hantering av Gui Minai. Kommunals ordförande Tobias Baudin svarar på frågan om att ta över LO.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kräver en oberoende utredning av regeringens hantering av Gui Minai-fallet. 

– Det har inte varit framgångsrikt de här åren, och det finns ingenting som ser framgångsrikt ut just nu. Så här kan vi bara inte ha det, säger Kristersson till Svd

Den svenske förläggaren Minai har suttit fängslad i Kina sedan 2015. 

Ny LO-ordförande

Fackförbundet Kommunals ordförande, Tobias Baudin, uppger till Dagens industri att han inte är intresserad av att ta över som ordförande för LO när Karl-Petter Thorwaldsson avgår. 

– Nej, det vill jag verkligen inte. Jag var 19 år när jag gick med i Kommunal. Att få möjligheten att vara ordförande för detta fantastiska förbund är en ynnest och det vill jag fortsätta med under lång tid, säger Baudin. 

Ökat bidrag till FN

Regeringen kommer att kräva en ratificering av ILO:s grundkonventioner ska finnas med i nya frihandelsavtal. Man vill även ha fler svenska deltagare i valobservationer utomlands. När Sverige har ordförandeskapet i OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) vill regeringen stärka FN:s förmåga att övervaka val. Man ökar även bidraget till FN:s demokratifond. 

Det skriver Ann Linde (S), utrikesminister, Anna Hallberg (S), utrikeshandelsminister, samt Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, i en debattartikel på Svd

Forrige artikel De har lämnat riksdagen under 2019 De har lämnat riksdagen under 2019 Næste artikel Nya styrelser på Bolunds myndigheter Nya styrelser på Bolunds myndigheter
Allmänna sammankomster med fler än 50 människor förbjuds

Allmänna sammankomster med fler än 50 människor förbjuds

BESLUT. Regeringen har efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten fattat beslut om att förbjuda allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Samtidigt uppmanar statsministern svenskar att tänka över resor och uppmanar till folkvett.