Överblick: Baudin om att ta över LO och M kräver oberoende utredning

ÖVERBLICK. Moderaterna vill ha en oberoende utredning av regeringens hantering av Gui Minai. Kommunals ordförande Tobias Baudin svarar på frågan om att ta över LO.

Foto: Kommunal
Josefin Lingström

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kräver en oberoende utredning av regeringens hantering av Gui Minai-fallet. 

– Det har inte varit framgångsrikt de här åren, och det finns ingenting som ser framgångsrikt ut just nu. Så här kan vi bara inte ha det, säger Kristersson till Svd

Den svenske förläggaren Minai har suttit fängslad i Kina sedan 2015. 

Ny LO-ordförande

Fackförbundet Kommunals ordförande, Tobias Baudin, uppger till Dagens industri att han inte är intresserad av att ta över som ordförande för LO när Karl-Petter Thorwaldsson avgår. 

– Nej, det vill jag verkligen inte. Jag var 19 år när jag gick med i Kommunal. Att få möjligheten att vara ordförande för detta fantastiska förbund är en ynnest och det vill jag fortsätta med under lång tid, säger Baudin. 

Ökat bidrag till FN

Regeringen kommer att kräva en ratificering av ILO:s grundkonventioner ska finnas med i nya frihandelsavtal. Man vill även ha fler svenska deltagare i valobservationer utomlands. När Sverige har ordförandeskapet i OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) vill regeringen stärka FN:s förmåga att övervaka val. Man ökar även bidraget till FN:s demokratifond. 

Det skriver Ann Linde (S), utrikesminister, Anna Hallberg (S), utrikeshandelsminister, samt Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, i en debattartikel på Svd

Nämnda personer

Tobias Baudin

Partisekreterare för Socialdemokraterna
Gymnasieutbildning, el/teleteknik

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget