Överblick: Avtalsrörelsen spås bli tuff och Norrtäljepolitiker får kraftiga löneökningar

LO samordnar sig inför avtalsrörelsen. KI flaggar för minskade reallöner. Riksrevisionen konstaterar brister i systemet med spårbyte i migrationsprocessen. Och i Norrtälje får politikerna ordentliga löneökningar.  

Kommunals Malin Ragnegård och LO:s ordförande Susanna Gideonsson på ABF i Stockholm tidigare i dag.
Kommunals Malin Ragnegård och LO:s ordförande Susanna Gideonsson på ABF i Stockholm tidigare i dag.Foto: Claudio Bresciani /TT
Sanna Rayman

LO:s 14 medlemsförbund har enats om gemensamma lönekrav i kommande avtalsrörelse. Det meddelades vid en pressträff nu på förmiddagen då ett antal representanter för olika LO-förbund medverkade. Siffror är ännu inte fastställda, men man har enats om att i sina krav arbeta utifrån en ”låglöneprofil”. 

Malin Ragnegård, Kommunals ordförande, menade vid pressträffen att det var ett styrkebesked från förbunden att man kommit överens om samordningen och att man också kunnat enas om att det är de med lägst löner som ska prioriteras och lyftas i den kommande avtalsrörelsen. Även Transports ordförande Tommy Wreeth noterade detta och skickade även över bollen till arbetsgivarna. 

– Det kan inte vara så att svenska arbetare först tar ansvar, utan den här gången tycker jag kanske att vi ska ta ansvar sist och att arbetsgivare och stat tar ansvar först, sade Wreeth.

Även LO-basen Susanna Gideonsson menade att många LO-medlemmar ”far oehört illa” och menade att för detta måste nu andra än arbetarna ta ansvar. Gideonsson sade också att det finns mycket som ”politiken kan göra” för att underlätta framåt, och nämnde bland annat energipriserna, och hur samhället ska hantera varsel i akuta situationer.

KI flaggar för tuff avtalsrörelse

Samtidigt konstaterar Konjunkturinstitutet i sin senaste lönebildningsrapport att den höga inflationen innebär att det kommer bli ett tufft läge när arbetsmarknadens parter ska sluta nästa löneavtal. Det rapporterar SVT. 

”Den höga inflationen gröper ur löntagarnas reallöner kraftigt”, skriver KI i rapporten och noterar vidare att "Svenska löntagare får för första gången på mycket länge minskade reallöner 2022 och 2023".

KI skriver också att det på sikt är viktigt att lönerna inte ökar snabbare än vad som är förenligt med inflationsmålet. Detta då ”högre löneökningar än så skulle tvinga Riksbanken att strama åt penningpolitiken”, vilket i sin tur kan leda till en sämre konjunkturutveckling och en högre arbetslöshet.

Ett bibehållet inflationsmål på 2 procent betonas som viktigt, enligt KI.

Riksrevisionen ser brister i arbetskraftsinvandringen

Systemet för spårbyte i migrationsprocessen är bristfälligt. Det konstaterar Riksrevisionen i en ny granskningsrapport som publicerades i dag.

Myndighetens bedömning är att systemet med spårbyte ”kan utnyttjas för att kringgå lagstiftningen för asyl- och arbetskraftsinvandring, i syfte att ta sig in på svensk arbetsmarknad”. Riksrevisionen skriver också att bristerna i kontroll och uppföljning innebär ökad risk för att oseriösa arbetsgivare utnyttjar utsatta människor.

Granskningen visar bland annat att 6 procent av spårbytarna hade inga eller mycket låga, inkomster året efter spårbytet och Riksrevisionen noterar att ingen uppföljning har skett, trots att flera remissinstanser redan innan införandet varnade för de brister som nu konstateras.

– Regeringen borde ha följt upp om systemet fungerar som det var tänkt och inte används felaktigt, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Riksrevisionens granskning landar samtidigt som den nya regeringen i Tidöavtalet har enats om att strama åt just arbetskraftsinvandringen, bland annat genom höjd inkomstgräns. Något som byggbranschen oroas av, vilket Altinget Bo och Bygg rapporterar om i dag.

– Vi vill varna för att stänga gränserna för kompetensförsörjning utanför Sverige, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen, till Altinget.

Viral löneökning för politiker i Norrtälje

Ilskan är stor inom oppositionen i Norrtälje sedan det nya styret (M, SD, KD och L) på måndagen röstade igenom ett förslag om en 27-procentig höjning av lönen för kommunstyrelsens ordförande. Det rapporterar flera medier, däribland Norrtelje Tidning och SVT. Inte minst inslaget från SVT fick under tisdagen stor spridning i sociala medier. 

I kommunens policydokument står det sedan tidigare att kommunstyrelsens ordförande (KSO) ska få 60 procent av en statsrådslön, vilket blir 87 000 kronor i månaden. Övriga politikers löner baseras sedan på KSO:s arvode. Under mötet i veckan ändrades dock beräkningen till att KSO-lönen i stället ska utgå ifrån statsministerns lön, vilket ger en löneökning på 23 400 kronor mer i månaden, till en månadslön på 110 400 kronor, enligt SVT.

Höjningen förklaras i SVT av kommunstyrelsens vice ordförande Staffan Tjörnhammar med förändringar, bland annat då teknik- och klimatnämnden läggs ned och dess arbetsuppgifter och ansvar läggs på kommunstyrelsen.

I morgon: partiledardebatt i riksdagen

I morgon onsdag hålls mandatperiodens första partiledardebatt i riksdagen. Den första partiledardebatten i kammaren hålls vanligen i september, men har senarelagts med anledning av valet. Debatten startar klockan 9. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00