Överblick: Avtal med Kry avslutas och stress i välfärden

ÖVERBLICK. Region Stockholm öppnar upp för sjukvårdsrådgivning i egen regi, tre av tio riskerar utmattningssyndrom, Moderaterna vill höja skadeståndsansvaret och Folkhälsomyndighetens gd kan bli Årets chef. Läs Altingets nyhetsöverblick. 

Foto: Anders Wiklund/TT
Rebecka Prahl

Avtalet med telefonrådgivningen MedHelp, som tidigare i år köptes upp av Kry, ska inte förlängas, uppger Liberalerna till SVT.

I stället öppnar Region Stockholm upp för möjligheten att driva sjukvårdsrådgivningen 1177 i egen offentlig regi efter avtalet med Kry löpt ut.

Hälso- och sjukvårdsnämnden får i uppdrag av Region Stockholm att utreda förutsättningarna för att göra en ny upphandling av sjukvårdsrådgivningen. Skulle förutsättningar inte finnas ska alternativet att bedriva sjukvårdsrådgivningen i offentlig regi undersökas.

– Vi ska säkerställa att vi även i fortsättningen har en hög medicinsk kvalitet, god tillgänglighet och stort förtroende för tjänsten. Vi ska också måna om att tjänsten står neutral mellan olika vårdgivare, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd, i ett pressmeddelande.

M: Höj skadeståndsansvaret för föräldrar

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell vill höja skadeståndskravet till 24 000 kronor för föräldrar till barn som begår brott, skriver TT.

– Kriminaliteten sprider sig allt lägre ned i åldrarna. Om vi ska komma åt de bakomliggande orsakerna till det här så måste vi få fler föräldrar att helt enkelt ta ett ansvar, säger Johan Forssell till TV4.

Stress i välfärden

Nästan hälften av de som jobbar inom vård, skola och omsorg känner sig mer stressade nu än innan pandemin. Tre av tio är så stressade att de riskerar att få utmattningssyndrom, rapporterar Sveriges Radio

Unga kvinnor i omsorgen är de som är värst utsatta för stress på jobbet. 

– Det är väldigt oroande att det är i den unga åldersgruppen. Man kan ha symptom sex år efteråt, säger Marie Åsberg, professor i Psykiatri vid Karolinska Institutet, till SR.

Hjärnfonden vill nu att regeringen tillsätter en nationell haverikommission.

– Läget är så allvarligt att det är ett haveri vi talar om, säger stiftelsens samhällschef Maria Prigorowsky till Sveriges Radio. 

M för lånefinansiering av höghastighetståg

Flera remissinstanser rekommenderar regeringen att finansiera en höghastighetsjärnväg med hjälp av lån. Moderaterna, som är emot höghastighetståg, håller med om att upplåning kommer bli nödvändigt, skriver Dagens Nyheter.

Gd för FHM kan bli Årets chef

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson kan bli ”Årets chef”.

Tidningen Chef, som delar ut priset, motiverar nomineringen med att Johan Carlson ”stått lugn och stadig i stormen och skapat arbetsro i extraordinära tider”, skriver Omni.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00