Överblick: Arbetslösheten stiger och ex-minister får sparken

ÖVERBLICK. Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att antalet långtidsarbetslösa kommer att stiga. Samtidigt knappar SD in på S i kampen om LO-väljarna och Gunilla Carlsson får sparken från FN.

Det har varit mycket fokus på omgörningen av Arbetsförmedlingen den senaste tiden. Flera av landets ledarsidor uppehåller sig vid temat och V pekas ut som vinnare när partiet lyckats pressa regeringen till att förändra inriktningen på reformeringen.

Anders Lindberg på Aftonbladets obundet socialdemokratiska ledarsida tycker att det är läge för S att börja samarbeta mer med V i frågor som ligger utanför avtalet.

Samtidigt tonar liberala DN:s ledarredaktion ned Vänsterpartiets inflytande. Partiet behövs inte för att få igenom budgetar i riksdagen och M och KD tycker egentligen om en stor del av sakpolitiken i januariavtalet, därför kommer V få svårt att samla en riksdagsmajoritet mot regeringens förslag, är ledarredaktionens tes.

Fler långtidsarbetslösa

I dag står Arbetsförmedlingen i annat fokus också. Myndigheten har presenterat sin prognos för arbetsmarknaden de kommande åren. I den framgår att efterfrågan på arbetskraft dämpas men det spås ändå 45 000 nya jobb de kommande åren.  

Det dystra innehållet i rapporten är dock att bristen på utbildad arbetskraft fortfarande är hög. Antalet arbetslösa spås stiga från 6,8 procent år 2019 till 7,2 procent år 2020 för att år 2021 landa på 7,4 procent. Samtidigt som antalet långtidsarbetslösa fram till år 2021 kommer att stiga till nivåer som inte har varit så höga sedan 1990-talet.

– Trots den långa högkonjunkturen har vi inte lyckats trycka ned arbetslösheten, man kanske hade kunnat förvänta sig bättre i det. Det är en diskrepans mellan efterfrågan hos arbetsgivarna på kompetens och den kompetens som finns att tillgå bland arbetssökande. Det är framför allt att många saknar gymnasieutbilddning, säger Maria Mindhammar, myndighetens nya generaldirektör, på pressträffen där rapporten presenterades.

SD knappar in på S

SCB har presenterat den andra delen av sin partisympatiundersökning. Den som inte fokuserar på vilket parti väljarna skulle rösta på om det vore val i dag, utan vilket parti väljarna egentligen tycker bäst om. I den får SD sitt högsta stöd någonsin bland LO-medlemmar, 27,3 procent. Socialdemokraterna är fortfarande mer poppis hos LO-medlemmarna med ett stöd på 35,5 procent. Däremot går SD om S i kampen om LO-männen och är nu största parti hos manliga LO-väljare.

Ex-minister får kicken

Sveriges tidigare biståndsminister Gunilla Carlsson (M) får inte förnyat förtroende som biträdande generaldirektör för FN-organet Unaids, rapporterar Svenska dagbladet. Organet har genomgått en kris med rapporter om sexuella trakasserier, maktmissbruk och utbredd mobbning. Carlssons chef Michel Sidibé petades i maj. Nu kommer alltså beskedet att inte heller Carlsson får fortsatt förtroende. 

Talmansfru blir Handkes bordsdam

I kväll delas Nobelpriset ut. Det som har varit snackisen de senaste dagarna är vem som ska sitta bredvid den kontroversiella litteraturpristagaren Peter Handke. Nu står det klart att han får talman Andreas Norléns fru Helena Norlén till bordet, rapporterar flera medier.

Handke har kritiserats för sitt ställningstagande för serberna i de jugoslaviska krigen på 1990-talet. En av dem som är kritisk är Peter Englund, akademiledamot och tidigare ständig sekreterare, som kommer att bojkotta prisutdelningen.

Forrige artikel Mindre kris än väntat kring klimatförhandlingarnas hårdaste nöt Mindre kris än väntat kring klimatförhandlingarnas hårdaste nöt Næste artikel M utser nya talespersoner M utser nya talespersoner
Glad sommar – på återseende i augusti!

Glad sommar – på återseende i augusti!

SOMMAR. Nu tar Altinget och redaktörerna för alla våra sakpolitiska nyhetsbrev semester. Även den dagliga gratisöverblicken tar paus under sommaren. Vi gör det med en bra känsla i magen och tillförsikt inför framtiden, trots tuffa tider. På återseende i augusti, kära läsare!