Överblick: Arbetsförmedlingen varnar för pengabrist och Sjöstedt talar ut

Arbetsförmedlingens krympande pengapåse kan drabba de arbetslösa, varnar generaldirektören Maria Mindhammar. Spekulationer om nästa finansminister. Tidigare V-ledaren Jonas Sjöstedt talar ut. Försvarsmakten åter i domstol för förorenat dricksvatten.

<span>Finansminister Magdalena Andersson (S) är på väg till riksdagen för att debattera vårbudgeten och möter Tantpatrullen, som kräver högre pensioner.<br></span>
Finansminister Magdalena Andersson (S) är på väg till riksdagen för att debattera vårbudgeten och möter Tantpatrullen, som kräver högre pensioner.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Johanna Alskog

Totalt har Sverige evakuerat 225 personer ut ut Afghanistan. Ytterligare en stor grupp människor har lyckats ta sig in på flygplatsen i Kabul, redo att evakueras från Afghanistan, rapporterar SVT.

– De har inte lämnat landet ännu, men jag hoppas att det blir en lyckad evakuering. Först måste man få dem in på flygplatsen och sedan in på planen. Den senaste veckan har många plan gått halvfulla för att man inte har fått tillstånd att få på människor eller att de inte kommit in på flygplatsen, säger utrikesminister Ann Linde (S) i SVT:s Morgonstudien.

Ann Linde är övertygad om att Sverige ska klara att få ut alla lokalanställda från ambassaden och deras familjer – däremot inte säker att man klarar att evakuera alla på svensklistan.

Gd: Arbetslösa kan drabbas

I en färsk budgetprognos konstaterar Arbetsförmedlingen att myndighetens förvaltningsanslag minskar med 1,4 miljarder kronor de kommande tre åren, enligt regeringens senaste vårbudget.

– En kraftig minskning av vårt förvaltningsanslag riskerar att försvåra vårt arbete och att kunna ge de arbetslösa det stöd som efterfrågas. Så är det, säger generaldirektör Maria Mindhammar till tidningen Arbetet.

Spekulationer om ny finansminister

Vem ska kliva i Magdalena Andersson finansministerskor om hon blir ny partiledare och statsminister efter Stefan Löfven? Det frågar sig Svenska Dagbladet och pekar ut två möjliga vägar: Att välja en profilerad politiker eller att välja ett ekonomiskt tungt namn.

I första kategorin nämns Mikael Damberg, Ibrahim Baylan, Lena Hallengren och Tomas Östros. I den andra nämns Swedbank-vd:n Jens Henriksson och nationalekonomen Karolina Ekholm – båda har S-bakgrund och har arbetat i Regeringskansliet.

Sjöstedt om Löfven

I Dagens Nyheter talar tidigare V-ledaren Jonas Sjöstedt – aktuell med en självbiografi skriven tillsammans med Sjöstedts tidigare pressekreterare Jessica Nordh – ut om två regeringskriser som aldrig blev, kring vinster i välfärden och kring Las.

Enligt Sjöstedt har Stefan Löfven styrt partiet i en socialdemokratisk högersväng.

– Stefan Löfven är en bra person, men en politisk besvikelse, säger Jonas Sjöstedt till Dagens Nyheter.

Försvarsmakten i nytt dricksvattenmål

På tisdagen inleds förhandlingarna i mark- och miljödomstolen om PFAS-föroreningar i Uppsalas dricksvatten, rapporterar P4 Uppland. Uppsala vatten och Region Uppsala kräver skadestånd från Försvarsmakten, men enligt Försvarsmakten går det inte att avgöra att föroreningarna verkligen kommer från dem.

Partiledare sommartalade

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni sommartalade från Stockholm på tisdagsförmiddagen. Se en inspelning av hennes tal här

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

Maria Mindhammar

Generaldirektör Arbetsförmedlingen, tidigare ledamot i Skogstyrelsen
Jurist (Lunds uni. 1987)

Ann Linde

Tidigare utrikesminister (S), utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor, före detta EU- och handelsminister
Fil. kand i statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi (Stockholms uni., 1994)

    E-post Politik på allvar

    Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget