Överblick: Apoteket köper in sig i läkarapp och Säpo-chef varnar företag

ÖVERBLICK. Det statliga bolaget Apoteket har köpt in sig i ett nätläkarföretag, falska officeraren har träffat ryska säkerhetstjänsten vid tre tillfällen och Säpo-chefen varnar företag för andra statliga aktörer. Läs torsdagens politiska överblick.

Säpo-chefen Klas Friberg och chefen för MUST, Lena Hallin, på Folk och Försvars rikskonferens.
Säpo-chefen Klas Friberg och chefen för MUST, Lena Hallin, på Folk och Försvars rikskonferens.Foto: Henrik Montgomery/TT
Josefin Lingström

Under morgonen meddelade det statliga bolaget Apoteket att man köper in sig i nätläkaren Doktor 24. Nätläkaren erbjuder vård via appar och internet.  

Till SvD uppger Apoteket att investeringen uppgår till 60 miljoner kronor. Därmed äger bolaget 20 procent av Doktor 24. Resterande 80 procent ägs av Wallenbergsfärens Investor. 

– Vi vill öka stödet till våra kunder, inte minst de stora grupper som medicinerar för kroniska sjukdomar. De ska snabbt komma igång med sin behandling och med nya tjänster vill vi hjälpa människor att lättare följa sin ordinerade läkemedelsbehandling, säger Ann Carlsson, vd på Apoteket, i ett pressmeddelande. 

Säpo-chef varnar företag

Klas Friberg, Säkerhetspolischefen, varnar för en ökad hotbild mot svenska företag. Han förklarar att Ryssland och Kina är verksamma i Sverige genom bland annat företagsförvärv, bulvanföretag och cyberangrepp.  

– Jag kan bara konstatera att det finns aggressiva intressen hos andra statliga aktörer att komma åt saker som handlar både om Sveriges säkerhet och företagshemligheter och att det skadar Sverige. Det får balanseras mot viljan att tjäna pengar hos företag, säger Friberg till Dagens industri

Fler företag än de som arbetar med elförsörjning, telekom, transporter och andra säkerhetskänsliga verksamheter borde vara medvetna om att andra länder har en agenda, berättar Friberg. 

Han uppmanar därför svenska företag att vara vaksamma och att ha ett bra säkerhetsskydd för att undvika cyberattacker.  

Falsk officer träffade rysk säkerhetstjänst 

En man har avslöjats för att ha förfalskat sina meriter och ljugit om sin bakgrund, vilket ledde till att han fick befattningar bland annat inom den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) och den svenska FN-insatsen i Mali. 

Nu rapporterar Dagens nyheter att den falska officeraren träffat den ryska säkerhetstjänsten FSB vid tre tillfällen. En gång i Kaliningrad och två gånger i Sverige.  

Det var under 2016 till 2018 som mannen hade en säkerhetsklassad tjänst vid Kustbevakningen och var myndighetens kontaktperson för den ryska säkerhetstjänsten.  

I Ryssland är kustbevakningen en del av säkerhetstjänsten. 

– FSB, det är gamla KGB, och det är en organisation som definitivt inte ska underskattas, säger Christer Olsén, underrättelseexpert som tidigare tjänstgjort både på FRA och Säpo, till Dagens nyheter.

Vapenstölder på Regeringskansliet

Det har framkommit att flera pistoler och hundratals patroner har stulits från Regeringskansliets lokaler vid tre olika tillfällen under förra året. Det handlar om extravapen som ska användas av Regeringskansliets skyddsvakter vid förhöjd hotnivå. Ännu har ingen dömts för stölden.

I dagens interpellationsdebatt kommer inrikesminister Mikael Damberg (S) delta för att svara på frågor om vapenstölden.

Det är riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) som ställt frågan till regeringen.

– På vilket sätt avser statsministern att agera för att ändra rutinerna för tjänstevapen och vapenhantering för att förhindra fler stölder från Regeringskansliet? skriver Oscarsson i interpellationen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00