Överblick: Ännu en landshövding slutar och idrotten vädjar om coronalättnader

ÖVERBLICK. Riksidrottsförbundet vädjar om coronalättnader för motionslopp och äldre ungdomar, miljardsmocka för SAS och två landshövdingar slutar – en i norr och en i söder. Läs Altingets nyhetsöverblick.

SAS gjorde en jätteförlust under fjärde kvartalet, 3,0 miljarder kronor för fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Inledningen på 2021 ser heller inte speciellt ljus ut för bolaget, rapporterar TT/Sydsvenskan.

– Vi ser ett kvartal kraftigt präglat av pandemin och att smittotalen accelererat under september, oktober och reseaversionen ökat, säger Rickard Gustafson, vd för SAS till TT, samtidigt som han påpekar att resultatet under kvartalet också påverkas negativt av valutaeffekter.

Idrotten skriver till Johan Carlson

Tillåt motionslopp och låt äldre tonåringar träna utomhus. Det vädjar Riksidrottsförbundet om i ett brev till Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, skriver Dagens nyheter.

– Annars kommer det här att stå oss dyrt i ett längre perspektiv, säger RF-ordföranden Björn Eriksson till DN.

M, KD, L: Låt studenterna jobba

Tre borgerliga partier – Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna –  kräver att fribeloppet för studenter slopas även nästa år, rapporterar Ekot. Det innebär att studenter kan jobba mer vid sidan av studierna utan att gå miste om sina CSN-pengar.

Liberalerna ska lyfta frågan i förhandlingarna med regeringen, enligt partiets forskningspolitiska talesperson Maria Nilsson.

– Det är många framför allt läkar- och sjuksköterskestudenter som nu gör avgörande insatser i vården, och vi behöver dem, säger hon till Ekot.

Nordin och Nilsson slutar

Två landshövdingar väljer att kliva av. Den senaste är landshövdingen i Blekinge, Sten Nordin. Tidigare meddelade landshövdingen i Norrbotten, Björn O Nilsson, att han slutar. Båda slutar i januari när deras respektive förordnanden går ut. "Inget enkelt beslut", enligt Sten Nordin. "Beslutet har varit svårt att fatta", enligt Björn O Nilsson. Det rapporterar Sveriges radio Blekinge och SVT Norrbotten.

Haparanda: Värt med vite

Dagens nyheter rapporterade tidigare i veckan att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, inleder nu tillsyn av flera kommuner som infört besöksförbud på särskilt boende under coronapandemin. Det är ett besked som väckt starka reaktioner. I Haparanda tar kommunalrådet risken för vite med övertygelse om att besöksförbudet var rätt beslut i alla fall.

– Det får vara värt det ifall vi undviker smitta, säger Sven Tornberg (C), till Sveriges radio Norrbotten.

Forrige artikel Westerholm (L): Westerholm (L): "Vården flyttar in i folks sängkammare" Næste artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (3 dec) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (3 dec)