Överblick: Allt fler coronatillbud och Internationella Engelska skolans ägare under lupp

ÖVERBLICK. Olika coronarelaterade "rekord" dominerar rapporteringen denna måndag. Allt fler fall av smittspridning anmäls till Arbetsmiljöverket, Västra Götaland noterar högre antal döda än under våren och antalet operationer under 2020 var historiskt få. Och så väntas förändringar på Statens institutionsstyrelse vid en pressträff runt lunch. 

Anmälningarna om arbetsplatsrelaterade incidenter kopplade till coronapandemin ökar rekordartat, rapporterar TT/Omni med utgångspunkt i Arbetsmiljöverkets statistik. Under årets första vecka anmäldes fler tillbud än under någon vecka 2020. Den veckan är dock toppen på en ökning som pågått stadigt under slutet av 2020.

Den vanligaste typen av anmälan rapporteras vara fall av smittspridning kollegor emellan, där det inte uppvisats symptom vid smittotillfället.

Samtidigt rapporterar Göteborgs-Posten om att fler personer har dött med covid-19 under hösten och vintern än under vårens första smittvåg.

– Har vi en väldigt hög smittspridning i samhället är det väldigt svårt att helt undvika att få in det här på våra äldreboenden. Men hade inte kommunerna kämpat så mycket, på olika sätt, tror jag att det hade varit betydligt värre, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg till tidningen.

Ägarprövning för friskolor testas

De hårdare reglerna om ägarprövning för friskolor testas nu, rapporterar Sydsvenskan.

Det var 2018 som reglerna röstades igenom i riksdagen i syfte att "stoppa kortsiktigt ägande och riskkapitalbolag i skolans värld". Den dåvarande Friskolekommittén, som bestod av allianspartierna samt MP och S, enades om krav på att friskoleägare måste vara långsiktiga och ha utbildning som huvudverksamhet.

När Internationella engelska skolan såldes och avnoterades från börsen i december förra året var köparen ett riskkapitalbolag och nu arbetar Skolinspektionen med att granska och pröva om den nya ägaren är lämplig enligt de nya reglerna.

– Det är ett ganska omfattande arbete när det är en så stor huvudman med ägare i flera led, säger Carin Clevesjö, chef på Skolinspektionens tillståndsenhet, om kartläggningen till Sydsvenskan.

Myndighetsgranskningen syftar både till att utvärdera långsiktighet, branschkunskap samt att kontrollera brottsregister och eventuella skulder med mera.

91 000 färre operationer 2020

Ekot rapporterar siffror från Svenskt Perioperativt Register (SPOR), som visar att det förra året utfördes 91 000 färre operationer än 2019, en historisk minskning.

– Ska vi komma ikapp så behöver vi öka vår kapacitet med ungefär 10 procent och då skulle det ta 20 månaders arbetstid, så nästan två år. Så det är ingen liten grej det här och det är ingenting som snabbt kommer att kunna åtgärdas, säger säger Gunnar Enlund, överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala och ansvarig för SPOR.

De patientgrupper som dominerar bland de drabbade är de som väntar på ingrepp inom ortopedi, ögon, öron-näsa-hals och allmänkirurgi.

Förändringar väntas i Statens institutionsstyrelse

I dag måndag håller socialminister Lena Hallengren en pressträff tillsammans med generaldirektören för Statens institutionsstyrelse, Elisabeth Åbjörnsson Hollmark. Vid pressträffen väntas socialministern presentera förändringar inom myndigheten. 

Forrige artikel Överblick: Minister kritiserar coronastängning och Sverige pressade Finland Överblick: Minister kritiserar coronastängning och Sverige pressade Finland Næste artikel Aktiebolag och koncerner dominerar höstens skörd av nya friskolor Aktiebolag och koncerner dominerar höstens skörd av nya friskolor