Överblick: Allas ögon på USA och Iran

ÖVERBLICK. Oroligheterna i samband med begravningsprocessionen för generalen Qassem Soleimani och konflikten mellan USA och Iran dominerar nyhetsflödet. Läget är utomordentligt farligt, enligt Hans Blix och utrikesminister Ann Linde (S) är orolig att det ska eskalera.

Läget mellan USA och Iran är utomordentligt farligt, säger Hans Blix, tidigare generalsekreterare för FN:s atomenergiorgan IAEA, i en intervju med SVT:s Morgonstudion. Samtidigt uppmanar Hans Blix att "se några nyanser i det hela".

Utrikesminister Ann Linde (S) uttalar sig i TV4:s nyhetsmorgon om USA-Iran-krisen och säger att hon är inte vill dra ut de svenska trupperna ur Irak, utan att hon övertygad om att de utländska trupperna behövs där. Hon säger att hon känner en stark oro för att saker och ting eskalerar.

– Läget är fortfarande väldigt farligt. Dessutom är det svårbedömt, säger hon.

På fredag möts EU:s utrikesministrar i ett krismöte.

– Det viktigaste just nu är att få en deskalering till stånd, säger Ann Linde.

Begravningsprocessionerna för Qassem Soleimani pågick på olika orter i Iran under måndagen. Panik ska ha uppstått vid processionen i hans hemstad Kerman och 35 sörjande uppges ha dött och nästan 50 personer ska ha skadats, enligt DN.

Calmfors vill vänta med bankunionen

Inrikespolitiskt råder ännu viss stiltje efter jul- och nyårshelgerna. I Dagens Nyheter konstaterar nationalekonomen Lars Calmfors att argumenten för och emot ett svenskt deltagande i EU:s bankunion väger relativt jämnt – men att slutsatsen ändå bör vara att det är för tidigt för Sverige att gå med.

Löfven får besök från Finalnd

Vid lunchtid på onsdagen tar statsminister Stefan Löfven emot Finlands nya statsminister Sanna Marin på Harpsund. "Statsministrarna kommer att diskutera frågor som rör våra båda länder samt aktuella EU-frågor." skriver regeringen i pressmeddelandet.  

Forrige artikel Sanna Rayman ny chefredaktör på Altinget Sanna Rayman ny chefredaktör på Altinget Næste artikel Överblick: Svårt stoppa religiösa friskolor och folkomröstning i Skåne Överblick: Svårt stoppa religiösa friskolor och folkomröstning i Skåne
Allmänna sammankomster med fler än 50 människor förbjuds

Allmänna sammankomster med fler än 50 människor förbjuds

BESLUT. Regeringen har efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten fattat beslut om att förbjuda allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Samtidigt uppmanar statsministern svenskar att tänka över resor och uppmanar till folkvett.