Överblick: Alla har omikron och en reform av bostadsbidraget föreslås

Såväl underhållsstödet som bostadsbidraget föreslås reformeras av regeringens särskilda utredare Åsa Karlsson. Bred coronatestning döms ut som meningslös när alla har omikron. Och så har riksdagen enats om nya arbetsformer på grund av pandemin.

Många bar mask vid partiledardebatten häromveckan.
Många bar mask vid partiledardebatten häromveckan.Foto: Anders Wiklund/TT
Sanna Rayman

Åsa Karlsson, som utreder bostadsbidraget och underhållsstödet på uppdrag av regeringen skriver i dag på DN Debatt om sina förslag.

Karlsson beskriver att andelen hushåll med låg ekonomisk standard har ökat kraftigt under de senaste tjugo åren, samtidigt som familjepolitiken inte räcker till för att stötta gruppen. I utredningen föreslås bland annat att underhållsstödet slopas och att en statlig underhållsreglering ska införas i stället. Detta bland annat för att fördela försörjningsansvaret jämnt mellan föräldrarna.

”Det är inte rimligt att staten täcker upp för särlevande föräldrar med god ekonomi, lika lite som det är rimligt att staten ersätter föräldrar som själva har förutsättningar att försörja sina barn”, skriver Karlsson.

Även bostadsbidraget föreslås reformeras och bli en ny förmån kallad Bostads- och familjestöd (Bofast). I det nya stödet utökas bland annat stödet till bostadsyta och tak och golv för kostnader för barnfamiljer höjs. Här infogas också ett ”stöd till särlevande”, som ska kompensera för de tänka förändringarna i underhållsstödet.

Så var de bara 249

Riksdagen förändrar åter sina arbetsformer på grund av pandemin och bantar tillfälligt antalet ledamöter till 249. I ett pressutskick som sändes ut på måndagskvällen meddelas att talmannen och gruppledarna kommit överens om hur riksdagen ska arbeta framöver.

– Mot bakgrund av den stora smittspridningen i samhället har gruppledarna i en separat överenskommelse enats om tillfälliga justeringar i kvittningssystemet som utgår från 100 utkvittade ledamöter vid voteringarna. Gruppledarna och jag har också kommit överens om andra åtgärder, som större restriktivitet vid besök i riksdagens lokaler, säger talman Andreas Norlén.

Den nya överenskommelsen ersätter en från den 10 januari och gäller som längst till 13 februari. Behovet kommer dock prövas av gruppledarna varje vecka.

Alla har omikron

– Att man testar och inte får svar på upp till en vecka, det är meningslöst.

Det säger ordföranden i Stockholms läkarförening Johan Styrud till Sveriges Radio.

Styrud anser att det ansträngda testningsläget och den utbredda omikronsmittan gör att testkapaciteten borde koncentreras till sjukvården och äldreomsorgen, där det är som viktigast att veta exakt. Den breda masstestningen har ingen funktion i nuläget, menar han.

– Är du förkyld så är du sjuk i omikron, utgå ifrån det, säger Styrud.

Läs också

Nämnda personer

Åsa Karlsson Björkmarker

Senior konsult Rud Pedersen
fil. kand. socialt arbete (Linnéuni. 2006)

Andreas Norlén

Talman
Jur. dr (Linköpings uni., 2004)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00