Överblick: 5G-auktionen startar och KD pressar på om hundsmuggling

ÖVERBLICK. Nu startar auktionen om 5G-frekvenser. Förbund vill att abortpiller ska gå att få på apoteket. KD pressar regeringen om ökad hundsmuggling. Nytt stöd ska rädda företag.

I dag inleds Post- och telestyrelsens (PTS) auktion av 5G-frekvenser, som beräknas pågå i flera dagar. Det är fyra företag som har godkänts för att delta i auktionen. I oktober portades de kinesiska företagen Huawei och ZTE från auktionen av säkerhetsskäl.

Huawei driver sedan dess domstolssak mot PTS om beslutet. Men regeringen ser inga problem med att auktionen nu genomförs.

– Det är svårt att vänta till dess alla rättsprocesser är färdiga, det kan ta år, domstolarna har också sagt att det går att genomföra auktionen. Samtidigt är det viktigt att fastställa villkoren för 5G-licenserna, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) till DN.

Hemaborter

På grund av att coronapandemin minskat tillgängligheten till vården, uppges Frankrike och Storbritannien ha gjort det möjligt att få abortpiller över disk på apotek. Nu skriver Fria moderata studentförbundet på Svd debatt att Sverige bör gå samma väg med abortpillren samt att det ska gälla även efter pandemin.

Det skulle göra att den inledande delen av aborten inte görs i vården, utan att båda abortpillren intas i hemmet. Kvinnor kan då få det direkt från apotek och vården kontaktas bara vid behov. Det skulle kunna avlasta sjukvården, enligt studentförbundet.

”Eftersom prisen på läkemedel är samma i hela Sverige, så verkar det vara vård, konsultation och assistans från vårdpersonal som utgör merparten av kostnaden. Det är inte rimligt att resurser från en redan ytterst ansträngd sjukvård ska ägnas åt tillsyn av medicinska aborter som i normalfallet inte kräver någon vård.” skriver förbundets vice ordförande Amanda Broberg.

Nytt stöd

Regeringen har tillsammans med samarbetspartierna C och L kommit enats om ett nytt stöd till företag som drabbats till följd av den nya pandemilagen. Det nya stödet är utformat på liknande sätt som omställningsstödet, där omsättningstappets storlek avgör hur stort stöd man har rätt till.

Företag som tappat all sin omsättning ska kunna få 100 procent av sina fasta kostnader ersatta, upp till ett tak på 75 miljoner kronor. Som tidigast kan stödet börja betalas ut tidigast i april, men det kan tillämpas retroaktivt. Det meddelade regeringen på måndagskvällen. 

Dagen i riksdagen

I eftermiddag sker interpellationsdebatter i riksdagen. Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) frågas ut av Magnus Oscarsson (KD) om vad regeringen ska göra åt illegalt importerade hundar. Under pandemin uppges hundsmugglingen in till Sverige ökat, då efterfrågan på hundar har ökat.

Bland andra Svt har rapporterat om insmugglade hundar som riskerar att föra in smitta till Sverige. Det finns fall där man efter bara några dagar upptäcker att hundarna är svårt sjuka och fått avlivas.

Forrige artikel Aktiebolag och koncerner dominerar höstens skörd av nya friskolor Aktiebolag och koncerner dominerar höstens skörd av nya friskolor Næste artikel Sveaskogs vd får sparken Sveaskogs vd får sparken