Överblick: 20 SD-ledamöter i ”fel” valkretsar och CIA varnade för Nord Stream-attack

Statsministrarna blixtinkallade till presskonferenser om gasläckagen utanför Bornholm. SD-ledamöter i fel valkretsar efter rikslista. Inflationen leder till kraftigt ökade kostnader för kommuner och regioner.

Foto: TT nyhetsbyrån/AP
Anders Gustafsson

20 av Sverigedemokraternas 73 riksdagsledamöter representerar valkretsar som de inte bor i. Det är följden av partiets beslut att gå fram med en rikslista.

– Jag har vänner och bekanta och har varit där men jag har ingen koppling till Örebro län mer än så, säger Michael Rubbestad (SD), som bor i Uppsala län men som nu sitter på Örebrobänken.

Läs Altingets kartläggning

Explosionerna 

Under gårdagskvällen höll både Sveriges och Danmarks statsministrar blixtinkallade presskonferenser. De explosioner som har inträffat vid Nord Stream 1 och 2 beskrivs av flera bedömare som troliga sabotage, då det knappast sker tre olyckor så nära inpå varandra i tid och plats.

Medan Magdalena Andersson (S) sade att det ”troligen rör sig om en medveten handling”, så gick Mette Frederiksen (S) ett steg längre och slog fast att det rör sig om medvetna handlingar.

CIA hade varnat Tyskland för en eventuell attack, skriver Svenska Dagbladet med hänvisning till Der Spiegel.

Norge stärker nu beredskapen kring sina olje- och gasplattformar, rapporterar Ekot

Inflation slår mot kommuner och regioner 

I takt med stigande inflation ökar kostnaderna kraftigt för regioner och kommuner över hela landet, rapporterar Ekot. Avtalen med leverantörer räknas ofta upp automatiskt och då skenar utgifterna när inflationen är så pass hög som den är nu. När det gäller långsiktiga kontrakt som lokalhyror så följer de ofta konsumentprisindex.

– Det är betydande belopp. 2023 och 2024 ser rejält bekymmersamma ut, säger Fredrik Holst, sektionschef på Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Han utesluter inte skattehöjningar och neddragningar.

– Det är sådant som står till buds om man inte klarar det på annat sätt, säger han till Ekot. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00