Överblick: Gnissel bland januaripartierna och gd avliden

ÖVERBLICK. Det knakar i januariavtalets fogar både på punkten om vapenexport och punkten om arbetskraftsinvandring. Samtidigt har en svensk generaldirektör avlidit utomlands.

Det nya året har knappt börjat innan det har börjat gnissla internt bland januaripartierna kring punkter i januariavtalet. Den senaste diskussionen rör punkt 70 i avtalet, rapporterar Ekot.

I avtalet står det att “partiernas principiella inställning är att inte godkänna vapenexportaffärer till ickedemokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten så länge konflikten pågår”.

Regeringspartierna oense

Det menar Miljöpartiet betyder att man inte alls ska exportera vapen. Men Socialdemokraterna tolkar det som att det är en fortsättning på den tidigare hållningen om att inte exportera nya vapen men att ordna följdleveranser i redan ingångna affärer.

– Det bekräftar egentligen den hållning som vi haft under en lång tid, men det blir tydlig i förhållande till omvärlden, säger Morgan Johansson (S), justitieminister till Ekot.

– Miljöpartiet ser inte på punkt 70 som en fortsättning av befintliga regler eftersom den finns med i ett stort avtal mellan fyra partier och därför fortsätter vi att kämpa på för att vapenexporten ska minskas och speciellt till de här krigförande länderna i Jemen, säger Janine Alm Ericson (MP), utrikespolitisk talesperson.

Invandring

Även när det gäller punkt 21 i avtalet, “Problemet med kompetensutvisningar måste lösas”, så råder oenighet mellan januaripartierna, skriver Dagens industri.

Socialdemokraterna och Liberalerna har under hösten gått ut med att de vill se en stramare linje. Medan Centerpartiet och Miljöpartiet menar att det som står i avtalet att “dagens regler för arbetskraftsinvandring ska värnas” fortsatt gäller.

En utredning skulle enligt avtalet tillsättas under 2019, men den deadlinen har nu missats.

GD död

Den svenske generaldirektören Åke Göransson har avlidit i Rumänien, rapporterar flera medier.

Göransson blev generalsekreterare på dåvarande nämnden för statligt stöd till trossamfund 2010 och blev direktör när Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) skapades 2017.

Göransson var på semester i Rumänien när han avled. Polisen har inlett en förundersökning gällande mord för att kunna fastställa dödsorsaken.

Göranssons bortgång sörjs av flera tongivande politiker.

Forrige artikel Nya styrelser på Bolunds myndigheter Nya styrelser på Bolunds myndigheter Næste artikel Sanna Rayman ny chefredaktör på Altinget Sanna Rayman ny chefredaktör på Altinget
Överblick: Bombvåg över Sverige men trygg är man i Hammarö kommun

Överblick: Bombvåg över Sverige men trygg är man i Hammarö kommun

ÖVERBLICK. I dag röstar riksdagen om man ska bromsa nedläggningen av Ringhals och ministrar och aktivister talar om hedersförtryck på Fadimedagarna. Flera explosioner i bostadsområden de senaste dagarna skakar Sverige och inrikesminister Mikael Damberg (S) vill slå tillbaka.

Opinionsskräck för januaripartierna

Opinionsskräck för januaripartierna

PROBLEM. Januariavtalet har fyllt ett år. Samtidigt kommer en sammanställning av opinionsmätningar som visar att SD är största parti och att M, KD, SD skulle få en egen majoritet om det vore val i dag.

Friskolornas riksförbund: Släpp idén om etableringsstopp

Friskolornas riksförbund: Släpp idén om etableringsstopp

DEBATT. Ett etableringsstopp för konfessionella skolor riskerar att leda till diskriminering och extremism. Att förbjuda en hel kategori skolor baserat på enskilda problem är dessutom varken rättssäkert eller genomförbart, skriver Ulla Hamilton.