Organisationer ifrågasätter julbordets klassiker

KORTNYTT. Fler kan tänka sig att skippa julskinkan, men den utrotningshotade ålen säljs glatt vidare i fiskebutikerna. Miljö- och djurrättsorganisationerna använder julbordet för att lyfta sina frågor.

Foto: Pixabay
Johanna Alskog

Ålen må vara utrotningshotad, den är ändå inte svår att hitta i fiskebutiken för den som vägrar att försaka ål på julbordet. Två av tre fiskebutiker säljer ål över disk inför jul visar Världsnaturfonden WWF:s undersökning, en undersökning som genomförts i tio år och börjar höra julen till.

Hållning till att äta ål har förändrats på de gångna tio åren, exempelvis är nej-trenden stark bland rederierna och på restaurangerna.

– Vi välkomnar att många plockat bort ålen på julbordet. Men det räcker inte. Fler borde följa efter. Varje ål är viktig att skydda. Vi efterlyser nolltolerans och ålfiskestopp i hela EU, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Unga kan tänka sig skinkfri jul

Inte bara WWF passar på att sätta strålkastarljuset på sina frågor i juletider. Enligt en undersökning från Novus, gjort på uppdrag av djurskyddsorganisationen Djurens rätt kan nästan varannan kvinna (48 procent) och varannan person mellan 18 och 29 år (49 procent) tänka sig en skinkfri jul.

– Många av julens klassiker går utmärkt att veganisera, så även om en gillar det traditionella går julbordet att göra grönare, något som allt fler lockas av. Då blir det dessutom en riktigt bra jul både för dig själv, klimatet och förstås för djuren, säger Francesca Vilches, ansvarig för konsumentfrågor på Djurens Rätt, i ett pressmeddelande. 

 

Dokumentation

WWF:s ålundersökning 2018:
Fiskbutiker: 37 av 55 fiskbutiker säljer ål
Restauranger: 18 av 156 restauranger serverar/säljer ål
Livsmedelskedjor: 4 av 52 butiker säljer ål
Rederier: Inga rederier uppger att de säljer ål
Grossister/storkök: Ingen uppger att de säljer/levererar ål

Källa: Världsnaturfonden WWF



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00