Oppositionen kräver skärpning om villkorlig frigivning

BROTT. Reglerna för villkorlig frigivning ska skärpas, anser en majoritet i justitieutskottet. Den som återfaller i liknande brottslighet bör sitta av minst tre fjärdedelar av det nya straffet.

Per-Anders Sjögren

I dag gäller att den som döms till mer än en månads fängelse friges villkorligt efter två tredjedelar av strafftiden. Den sista tredjedelen tillbringas i frihet, men under övervakning i form av kontakter med frivården.

Under 2012 förslog en arbetsgrupp inom Moderaterna en begränsning av den villkorliga frigivningen. Återfallsförbrytare ska sitta av hela strafftiden, ansåg Moderaterna och avsåg att driva frågan vidare. Inom övriga partier i Alliansen fanns det dock en skepsis mot att helt slopa den villkorliga frigivning för den som återfaller.

Nu har de borgerliga enats i justitieutskottet och tillsammans med Sverigedemokraterna vill de ha en förändring. Regeringen bör därför lägga fram ett förslag som innebär att den som återfaller i likartad brottslighet och döms till ett nytt fängelsestraff ska avtjäna minst tre fjärdedelar av det nya straffet.

De tre rödgröna partierna motsätter sig dock en förändring och anser att dagens regler om villkorlig frigivning ska behållas.

I nästa vecka, den 25 mars, ska riksdagen enligt planen debattera och rösta i frågan.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00