"Öppna skolan på loven för nyanlända"

MIGRATION. Flyktingkrisen tär hårt på vissa skolor. Ökad koncentration till redan segregerade områden förvärrar segregationen ytterligare, varnar Matz Nilsson på Skolledarna. Han vill öppna skolorna på loven för nyanlända och låta lärarstudenter undervisa.

– Med den nationella samlingen som statsministern har utlyst måste vi visa att vi menar allvar. Annars får vi en ytterligare koncentration i redan segregerade miljöer, säger Matz Nilsson till Altinget. Han är ordförande för Skolledarna, fackförbundet för rektorer och andra chefer inom skolan.

– Det är så få kommuner som ställer upp. I Malmö stad har man tagit emot 1200 nyanlända elever sedan årsskiftet. Det är två fulla grundskolor, säger han.

Det skapar tryck på en kommun som redan i dag saknar skolor på grund av den demografiska utvecklingen. Dessutom spär det på segregationen ytterligare i området.

Exceptionell situation

Matz Nilsson menar att situationen är exceptionell och då krävs det exceptionella åtgärder.

– Alla kommuner måste bli mottagarkommuner. Vi måste styra mottagande ut till skolor som är framgångsrika skolkommuner som inte tar emot nyanlända i dag.

Matz Nilsson säger att alla medlemmar i förbundet som han har träffat och som är verksamma i kommuner som inte tar emot nyanlända är positiva till att deras skolor ska ta emot elever.

Nilsson är mycket kritisk till kommuner som inte tar emot. Han menar att det inte är praktiska problem som bostäder eller annat som styr.

– Det saknas politisk vilja.

Stor belastning

Men det räcker inte med att dela bördan mellan kommunerna. Lärarna som kollektiv klarar inte uppgiften att undervisa befintliga elever och alla nyanlända.

– Vi måste tänka nytt. Öppna skolor på lovtider för nyanlända och låt studenter på lärarutbildningarna undervisa.

Matz Nilsson menar att på detta sätt kan skolledarna planera undervisning för nyanlända utan att det frestar på den befintliga personalstyrkan i lika hög utsträckning.

Matz Nilsson tror att det kan vara ett sätt för nyanlända att snabbare lära sig svenska. En ytterligare åtgärd som han förespråkar är att nyanlända med pedagogisk utbildning får jobb som lärare inom modersmålsundervisning.  

– Nyanlända som kommer med pedagogisk utbildning kan hjälpa till med modersmålsundervisning och annan undervisning där det behövs stöd i modersmålet. Vi har bland de nyanlända väldigt stor kompetens som vi låter försvinna in i anonymitet i stället för att snabbt få ut dem.

Forrige artikel Norrlandsrabatten på elskatt ska bort Norrlandsrabatten på elskatt ska bort Næste artikel Ex-statsråd ska inte tvingas till KU