Offentliga handlingar ska bli lättare att hitta

OFFENTLIGHETSPRINCIPEN. Felaktiga register gör att insynen försvåras eller blir omöjlig i handlingar från myndigheter som lagts ned eller har bolagiserats. Riksdagen har därför beslutat om en ny lag på området.

Mattias Croneborg

För 20 år sedan uppstod problem med allmänna handlingar i samband med att offentlig verksamhet privatiserades. I januari 1995 kom därför en lag som reglerar vad som gäller för handlingar då myndigheter läggs ned. I en förordning, som kompletterar lagen, finns en lista på de enskilda företag (och i vissa fall organisationer) som ansvarar för de nedlagda myndigheternas handlingar.

Den som vill ha ut handlingar från före detta Televerket kan se i listan att handlingar i dag finns hos Telia Sonera AB. I detta hänseende betraktas Telia Sonera som en myndighet så den enskilda kan ta del av handlingar från ”Televerks-tiden”.

Svårt att få ut handlingar

Men det har visat sig att många av de listade företagen har struntat att meddela regeringen när det sker förändringar, exempelvis att ett företag säljs, fusioneras eller går i konkurs. Därför kan det kan bli svårt att hitta det företag eller den organisation där handlingarna verkligen finns. Det kan även bli omöjligt att få ut handlingarna. Om handlingarna har gått över till ett företag som inte är med i förteckningen finns nämligen ingen skyldighet för företaget att lämna ut handlingarna.

Riksarkivet har undersökt de företag och organisationer som finns i förteckningen och konstaterade att för hälften av de drygt 100 företag på listan var uppgifterna felaktiga.

Riksdagen har beslutat att införa en helt ny lag för överlämning av handlingar. Förhoppningen är att det ska kunna garantera att offentlighetsprincipen gäller även för handlingar där myndigheten inte finns kvar.

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – RIKSDAGSBESLUT

Vad händer nu?

Lagändringarna träder i kraft den 1 januari 2016. Men den nuvarande lagen gäller till och med den 31 december 2016 för de organ som förvarar handlingar med stöd av ett beslut som fattats före ikraftträdandet av den nya lagen.

Länk till kulturutskottet betänkande 2015/16:KrU2



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00