Obligatorisk förskoleklass med SD:s hjälp

GRUNDSKOLA. Sverigedemokraterna går regeringen till mötes om genomförandet av en tioårig skolplikt. Därmed blir förskoleklassen kvar som skolform, men kommer inte längre vara frivillig.

Foto: Pressbild Miljöpartiet Flickr
Johanna Alskog

Allianspartierna står fast vid sin uppfattning om att införa en tioårig grundskola, men har har inte längre något stöd från Sverigedemokraterna. Därmed får regeringen och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) igenom sin proposition som innebär en tioårig skolplikt för Sveriges barn, men att det ska ske genom att behålla förskoleklassen som skolform och att den blir obligatorisk.

Stefan Jakobsson, skolpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, menar att regeringens proposition har närmat sig Sverigedemokraternas uppfattning. Därför har partiet beslutat att stödja regeringens förslag.

– Sandlådepolitiken måste bort, vi behöver stora gemensamma överenskommelser. Vi vill ha en tioårig grundskola, då börjar vi med det här, säger han till Altinget.

Enligt Stefan Jakobsson är regeringen tydligare i propositionen, jämfört med tidigare i processen, med att resurser ska flyttas ner i tidig ålder.

Genomförandet får inte hastas fram. Skolhuvudmännen måste kunna vara väl förberedda. Om viljan finns att komma överens brett i riksdagen om förskoleklassens särskilda pedagogiska roll, så bör nog även regeringspartierna överväga ett senare ikraftträdande.

Från Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrands blogg, apropå att obligatorisk förskoleklass kommer att gälla redan för barnen som börjar hösten 2018

– Det förslag man tidigare skickat ut var mer ogenomtänkt, säger han.

Förändringar krävs på utbildningarna

Diskussionen om vem som ska vara behörig att undervisa i förskoleklassen är relevant, enligt Jakobsson. Men förändringarna får genomföras med det lärarkollegium som finns, sedan krävs ändringar på utbildningsnivå.

LÄS OCKSÅ: Fridolin nöter ned motståndet till förskoleklass

Sverigedemokraterna vill dock se en ny läroplan för förskoleklassen. I sin motion skriver SD-ledamöterna Stefan Jakobsson och Robert Stenkvist:

"Det handlar inte om att flytta ned nuvarande årskurs ett till förskoleklass, utan att sätta rimliga men tydliga mål för de som nu obligatoriskt går i förskoleklass."

Alliansen lämnar gemensamt nej

Allianspartierna har lagt en gemensam följdmotion där de avvisar regeringens proposition. Istället vill de att det senast den 1 januari 2018 ska tillsättas en utredning med uppdrag att ta fram ett förslag om en tioårig grundskola med ett fyraårigt lågstadium och skolstart från sex års ålder.

Alliansen anser att förskoleklassen håller en ojämn kvalitet, innebär onödiga övergångar och har blivit en isolerad ö i skolsystemet. Därför bör den avskaffas.

De borgerliga partierna vill ha mindre lek och mer av lärande under sexåringarnas första tid i skolan. De anser också att "Sexåringarnas lärare ska ha kunskaper i läs-skriv,- och räkneinlärning och bedömning.".

Camilla Waltersson Grönvall, skolpolitisk talesperson för Moderaterna, konstaterar att SD:s "storvulna uttalanden om höjd kvalitet" inte blev verklighet. SD har varit med och röstat fram två tillkännagivanden från riksdagen om tioårig grundskola.

– Jag är besviken på Sverigedemokraterna. De har röstat för dubbla tillkännagivanden. Nu kan regeringen ändå genomföra det här med stöd av SD, säger hon.

LÄS HELA ARTIKELN PÅ ALTINGET UTBILDNING. TECKNA GRATIS PROVABONNEMANG HÄR.

 

Dokumentation

Allianspartiernas följdmotion på regeringens proposition.

Sverigedemokraternas följdmotion på regeringens proposition.

Regeringens proposition Skolstart vid sex års ålder.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00