ÖB: Försvarssatsning räcker inte

FÖRSVAR. Ett nödvändigt trendbrott. Så kallar Överbefälhavaren Sverker Göranson uppgörelsen med ökade anslag till försvaret. Men ÖB konstaterar samtidigt att detta inte löser alla problem.

- Det är förvisso ett ordentligt ekonomiskt tillskott  som nu föreslås, men lika sant är att vi för svenskt vidkommande utgår från en historiskt låg nivå, 1,1 procent av BNP, sade Göranson vid en utfrågning i försvarsutskottet.

Tillskottet ökar den svenska förmågan, men det är inte tillräckligt med tanke på läget i omvärlden. enligt Sverker Göranson.

ÖB pekade på att Rysslands militära förmåga stärks och att landet visar ett alltmer utmanande militärt kroppsspråk. Och Göransons bedömning är att det hårdare säkerhetspolitiska läget i svenskt närområde som en följd av det ryska agerandet blir bestående under lång tid.

Försvarsuppgörelsen mellan regeringen, Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna innebär att anslagen höjs med totalt 10,2 miljarder kronor åren 2016-2020.

Forrige artikel Krav på automatiskt nödlarm i nya bilar Næste artikel Åsa Romson byter ut statssekreterare
LR: Lärare ska erbjudas munskydd av arbetsgivaren

LR: Lärare ska erbjudas munskydd av arbetsgivaren

DEBATT. Nu måste huvudmän och rektorer i samråd med skyddsombuden fatta aktiva beslut om undervisning ska ske på distans. De lärare som fortsätter undervisa på plats ska erbjudas kostnadsfria munskydd, skriver Åsa Fahlén, Lärarnas riksförbund.