Nytt dråpslag mot ideella organisationer

SKATTER. Medan den ideella sektorn kämpar för att slippa moms på försäljningen i sina second hand-butiker kommer regeringen med ett förslag som kommer att kraftigt minska deras inkomster från penninggåvor.

Det kan bli mindre pengar till Röda Korsets hjälp till utsatta EU-migranter och andra projekt när skatterabatten för gåvor tas bort.
Det kan bli mindre pengar till Röda Korsets hjälp till utsatta EU-migranter och andra projekt när skatterabatten för gåvor tas bort.Foto: Foto: Ann Wedin/Röda Korset
Kristina Gauthier Reberg

I en promemoria från finansdepartementet föreslår regeringen att skattereduktionen för gåvor till organisationer som bedriver social hjälpverksamhet ska slopas till nyår. Ändringen ska öka statens skatteinkomster nästa år med 250 miljoner kronor.

Det är provocerande att regeringen går emot riksdagen.

Mats Persson (FP)

För de ideella organisationerna kan det innebära att penninggåvorna sinar avsevärt.

Skulle stärka ideella sektorn

När Alliansregeringen 2012 införde skatteavdrag för gåvor till ideella organisationer var syftet att stärka den ideella sektorn. Första året skänkte 627 000 personer tillsammans 960 miljoner kronor med möjlighet till skatteavdrag. År 2013 hade antalet ökat till 761 000 personer och summan till 1,3 miljarder kronor.

Alla nådde inte upp till kravet för att få en skatterabatt på sin gåva. Första året var det 195 000 personer som hade gett minst 200 kronor vid varje gåvotillfälle och minst 2 000 kronor totalt under året. De fick tillbaka 25 procent av det de hade skänkt i skattereduktion, tillsammans 160 miljoner kronor.

Fakta
Privatpersoner kan få 25 procent av penninggåvor till ideella organisationer i skatterabatt.
   Mottagaren måste vara godkänd av Skatteverket.
   Beloppet måste vara minst 200 kronor per tillfälle och minst 2 000 kronor per år.

En stark och livaktig ideell sektor har stor betydelse för samhällslivet och demokratin.

Finansdepartementets promemoria

År 2013 var det 255 000 personer som fick skattereduktion för sina gåvor. Tillsammans fick de 220 miljoner kronor.

Ett krav för att få skatterabatt på sin gåva är att organisationen är godkänd som gåvomottagare och har betalat avgift för att vara det. Organisationen måste också skicka in kontrolluppgifter till Skatteverket för de personer som har skänkt pengar.

Det finns i dag 73 godkända gåvomottagare. Bland dem finns stora organisationer som Röda Korset och Frälsningsarmén, men också mindre organisationer som Ulla-Brita Palm Insamlingsstiftelsen Soptippen.

Här finns listan över de 73 godkända gåvomottagarna

Finansdepartementet skriver i promemorian att den administrativa bördan för organisationerna minskar när skatterabatten för gåvor minskar, eftersom de slipper lämna kontrolluppgifter om vilka som har skänkt pengar. De behöver inte heller hålla reda på exakt hur just de pengarna används, och de behöver inte betala årsavgifter för att vara godkända gåvomottagare.

Men finansdepartementet ser också nackdelen för organisationerna: ”Förslaget kan komma att minska det sammanlagda givandet från sådana personer som tidigare fått skattereduktion för sitt givande.”

Promemorian har skickats ut på remiss. Remisstiden går ut den 13 april.

Alliansen har ilsknat till

Allianspartierna, som införde skatterabatten, rasar mot förslaget.

– Först momsbelades Röda Korsets och Stadsmissionens secondhandförsäljning – nu ska samma organisationer drabbas av slopad avdragsrätt för gåvor. Det är över 70 organisationer i det civila samhället som genom dessa gåvor finansierar sin verksamhet, säger Mats Persson, skattepolitisk talesperson för Folkpartiet, i en kommentar.

– Riksdagen beslutade i höstas att avdragsrätten för gåvor till ideell verksamhet skulle räddas kvar. Det är provocerande att regeringen går emot riksdagen och nu fortsätter förbereda ett avskaffande av dessa gåvor, säger han.

Organisationerna skulle slippa avgifterna

I Alliansens budgetalternativ som antogs av riksdagen finns skatterabatten för gåvor till ideell verksamhet kvar. Alliansen vill dessutom att organisationerna ska slippa betala en avgift för att vara registrerade gåvomottagare.

”Avdragsrätten för gåvor till ideell, social hjälpverksamhet infördes för att stärka det civila samhällets självständighet så att föreningars, organisationers, kyrkors och samfunds självständighet kan bevaras. Vinsten för samhället i form av mer gåvor och ett ökat samhällsengagemang har varit viktig”, skrev de i ett särskilt yttrande i samband med behandlingen av skattefrågor i budgeten.

SD har inga invändningar

Sverigedemokraterna hade inga invändningar mot att skatterabatten tas bort när förslaget aviserades i regeringens budgetproposition.

Även om Sverigedemokraterna skulle svänga i frågan får regeringen igenom förslaget i riksdagen. Efter decemberöverenskommelsen mellan regeringen och Alliansen går det inte att rösta ned en regerings budgetpropositioner.

 

Promemoria från finansdepartementet Slopad skattereduktion för gåvor

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00