Nyamko Sabuni avgår som partiledare – gruppledaren ersätter

Efter knappt tre år på posten och mitt i en valrörelse väljer Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni att avgå. Det är redan klart att partiets gruppledare i riksdagen ersätter som partiledare under valrörelsen.

Nyamko Sabuni väljer att avgå bara några månader innan valet, samtidigt har Liberalerna rekordlågt stöd i opinionen.
Nyamko Sabuni väljer att avgå bara några månader innan valet, samtidigt har Liberalerna rekordlågt stöd i opinionen.Foto: Henrik Montgomery/TT
Josefin Lingström

Liberalerna kallade till en pressträff vid lunch i riksdagen. Där meddelade partiledaren Nyamko Sabuni att hon avgår som partiledare för Liberalerna.

Vid pressträffen uppger hon att diskussionen om henne som person nu skymmer partiet.

– Jag ser också att det inte längre är jag som ska gå i först i ledet, säger hon och fortsätter:

– Jag har meddelat valberedningens ordförande att jag i dag lämnar posten som partiledare för Sveriges liberala parti. Jag gör det för att det nya Sverige ännu är min drivkraft. För att hela mig inte ska komma i vägen för det maktskifte som det nya Sverige kräver.

Hon väljer att avgå bara några månader innan valet, samtidigt har Liberalerna rekordlågt stöd i opinionen.

Gruppledare tar över

Liberala ungdomsförbundets ordförande Romina Pourmokhtari skriver till DN att hon beklagar Sabunis avgång. Och hon bekräftar att det blir Liberalernas gruppledare Johan Pehrson som föreslås ta över.

”Det är mycket tråkigt att det inte gick bättre för Nyamko, men jag ser fram emot att se hur Johan Pehrson kommer ta sig an den stora uppgiften att lyfta partiet de kommande månaderna”, skriver Pourmokhtari.

Enligt uppgifter till DN uppges att en av orsakerna till avgången är ett uppmärksammat filmklipp på Liberalernas Youtube-kanal, där Sabuni sagt att hon skulle åka till Norge vid ett krig i Sverige.

Blom lämnar också

Valberedningen håller också en pressträff strax efteråt. Där meddelar partisekreteraren Juno Blom att hon också lämnar. Blom säger att man inte kommer välja en ny partiledare formellt innan valet. I stället kommer ett landsmöte hållas efter valet, där partiet ska utse en ny partiledare formellt. Till dess är Johan Pehrson partiledare.

Nämnda personer

Nyamko Sabuni

Tidigare partiledare Liberalerna, före detta integrations- och jämställdhetsminister
Studier i migrationspolitik, juridik och mediekommunikation

Johan Pehrson

Partiledare Liberalerna, arbetsmarknads- och integrationsminister
Jur. kand (Uppsala uni., 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00