Nya landshövdingar i Halland och Västerbotten

UTNÄMNINGAR. Länsråden Jörgen Peters och Lars Lustig blir vikarierande landshövdingar i Halland och Västerbotten från och med den 1 april.

Regeringen har utsett länsråd Jörgen Peters till vikarierande landshövding i Halland fram till dess att en ordinarie efterträdare blir klar efter att landshövding Lena Sommestad, tidigare miljöminister, avgår. Sommestad har varit landshövding i Halland sedan den 1 april 2014.

Peters tillträdde som länsråd den 1 juli 2015 och har mångårig utbildnings- och chefserfarenhet från både nationell och internationell verksamhet. Han har bland annat arbetat som beredskapsdirektör vid Länsstyrelsen i Hallands län sedan januari 2011. 

– Jag är glad över att Jörgen Peters har tackat ja till att gå in som vikarierande landshövding. Jag lämnar mitt uppdrag mitt i den allvarligaste kris som Sverige har upplevt på decennier, och jag vet att Jörgen Peters har alla förutsättningar att leda Länsstyrelsens arbete i denna utmanande situation. Jörgen har en god kunskap om vad landshövdingeuppdraget innebär och är väl insatt i Länsstyrelsens verksamhet, säger Lena Sommestad i ett pressmeddelande.

Västerbotten

I Västerbotten tar Lars Lustig, även han länsråd, över som tillförordnad landshövding från den 1 april. Den nuvarande landshövdingen Magdalena Andersson har suttit sedan år 2012 men hennes förordnande går ut nu i mars.

Lustig har varit länsråd i Västerbotten sedan år 2013. Tidigare har han också bland annat varit universitetsdirektör vid Umeå universitet och arbetat på utbildningsdepartementet.

– Det ligger förvisso i rollen som länsråd att vid behov kunna axla rollen som tillförordnad landshövding, men det utesluter inte att jag ändå känner stor ödmjukhet inför det förtroende som regeringen givit mig i dag. I den situation som världen, Sverige och Västerbotten för närvarande befinner sig med Corona-viruset är det viktigt att Länsstyrelsen, i sin roll som regional krishanteringsmyndighet, fungerar så stabilt och förtroendeingivande som den bara kan, säger Lustig i ett pressmeddelande.

Nya länsråd

Eftersom länsråden Peters och Lustig blir tillförordnade landshövdingar har regeringen också utsett vikarierande länsråd.

I Halland blir Lovisa Ljungberg, enhetschef på utvecklingsenheten, vikarierande länsråd.

I Västerbotten går samma roll till Maria Hanell, i dag chef för enheten för verksamhetsstöd. 

,

Forrige artikel Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (26 mars) Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (26 mars) Næste artikel Nygammal gd till ISP – ser ökad försvarsexport kommande år Nygammal gd till ISP – ser ökad försvarsexport kommande år