Ny opinionsmätning visar att Moderaterna ökar

KORTNYTT. Socialdemokraterna har tappat stöd i senaste mätningen, medan Moderaterna ökar stadigt. Liberalerna har dock sitt sämsta stöd sedan 2014 och skulle åka ur om det var val idag, enligt undersökningen från Aftonbladet/Inizio.

Med Ulf Kristersson som partiledare har Moderaterna ökat och har enligt senaste opinionsmätningen 23,2 procent av rösterna. Framförallt kommer de nya väljarna från andra partier inom Alliansen och från Sverigedemokraterna. Med 15,4 procent har Sverigedemokraterna sitt sämsta resultat sedan februari 2015. Med Moderaternas uppgång är nu stödet för Alliansen större än för de rödgröna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Socialdemokraterna har minskat i antalet väljare, där väljarna framförallt gått över till Vänsterpartiet. Miljöpartiet kommer precis upp i 4 procent av väljarstödet, vilket är samma siffra som för Kristdemokraterna.

Lägsta stödet i undersökningen från Aftonbladet/Inizio får Liberalerna. De samlas på Landsmöte i Västerås imorgon, fredag, med de sämsta opinionssiffrorna sedan valet 2014 - 3,3 procent.

– Liberalerna har gått genom en partiledarstrid, där Birgitta Ohlsson förlorade. Samtidigt har andra partier tagit över deras profilfrågor, till exempel skolan där S nu har övertaget och försvaret där både S, M och SD har större förtroende, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio, till Aftonbladet.

Forrige artikel Här är stränderna som kan försvinna Næste artikel Stora skillnader i bedömning av de nationella proven