Ny lag gör att komvuxplatser tar slut

KORTNYTT. Den nya utbildningsplikten som omfattar nyanlända har gjort att platserna på den kommunala yrkesvuxenutbildningen inte kommer räcka till.

Utbildningsplikten började gälla vid årsskiftet i år. Den innebär att Arbetsförmedlingen kan kräva av nyanlända, som inte har en gymnasieutbildning eller bedöms att inte få ett jobb, att söka och påbörja studier. Annars kan den enskilde bli av med sin ersättning. Utbildning sker huvudsakligen inom den kommunala yrkesvuxenutbildningen. Redan i år väntas Arbetsförmedlingen anvisa fler personer via denna plikt än vad kommunerna kan ta emot.

Läs också: S vill ha fler heltidsanställda inom välfärden

Enligt Arbetsförmedlingens prognos väntas 11 500 personer att omfattas av den nya utbildningsplikten. Men endast 2 500 beräknas påbörja studier i år. Nästa år beräknar de att antalet personer som omfattas av utbildningsplikten att tredubblas.

– Vi måste fundera på vilken kapacitet som finns, hur snabbt kommunerna kan bygga upp verksamheten och dessutom anpassa den efter enskildas olika behov, säger Leif Klingensjö på Sveriges kommuner och landsting, till Sveriges radio.

Forrige artikel MP ställer krav på att införa en sanningskommission MP ställer krav på att införa en sanningskommission Næste artikel Bucht: Inte aktuellt att utöka EU-förskott