Norge gör sig redo att ta över fruset Arktiskt råd
Arktiska rådet står inför den viktigaste perioden i rådets historia. Det säger norska utrikesministern Anniken Huitfeldt, som hoppas på en smidig övergång, när Norge i maj ska ta över ordförandeskapet efter Ryssland.
Malte Bruhn
TROMSÖ: Vladimir Putins krig i Ukraina har lagt relationen mellan Ryssland och väst på is. Men trots de eländiga förhållandena är det den norska regeringens avsikt att fortsätta enligt planen och överta ordförandeskapet i Arktiska rådet efter Ryssland i maj.
Det underströk norska utrikesministern Anniken Huitfeldt i veckan vid en pressträff i Tromsö i samband med den internationella konferensen Arctic Frontiers.
– I maj tar Norge över ordförandeskapet i Arktiska rådet. Vår huvudprioritet är att bevara Arktiska rådet som det viktigaste multilaterala forumet för arktiska relationer. Att säkra en ordentlig överföring av ordförandeskapet är ett första steg, sade den socialdemokratiska utrikesministern vid pressträffen.
Ordförandeskapet roterar mellan de åtta arktiska länderna, där förutom Norge och Ryssland, även USA, Sverige, Island, Finland, Kanada och Danmark ingår.
Vid pressträffen sade Anniken Huitfeldt att Norges tid som ordförande kommer att bli ”mycket annorlunda än vad vi från början hade räknat med”.
– Det blir förmodligen den viktigaste perioden i rådets historia, sade hon.Arbetet i Arktiska rådet reflekterar den politiska situationen
Anniken Huitfeldt, Norges utrikesminister
Sveriges utrikesminister, som deltog vid samma pressträff, backade upp Norges inställning.
– Samarbete är den enda vägen framåt om vi ska lösa de stora problemen i Arktis. Vi är fortsatt övertygade om att Arktiska rådet är det viktigaste organet för det samarbetet. Därför stöttar vi Norge som är i gång med att förbereda sig inför sitt kommande ordförandeskap, sa Tobias Billström.
Det svenska och det norska uttalandet kommer efter ett år där Arktiska rådet har varit träffat av en historisk kris. All aktivitet i rådet stoppades med anledning av Rysslands militära angrepp på Ukraina.
I realiteten är det sju västliga nationer som drog sig ur arbetet i protest mot Rysslands krig. Tre månader senare ville samma sju länder återuppta arbetet i de av rådets projekt som inte involverar Ryssland. Men det var inte ett initiativ som föll i god jord hos ryssarna.