Nobelpriset i litteratur skjuts upp

KORTNYTT. Prisutdelningen av Nobelpriset i litteratur för år 2018 kommer att skjutas upp. Utdelningen av priset kommer att ske i samband med utdelningen av Nobelpriset i litteratur för år 2019, meddelar Svenska Akademien under fredagen. 

Att skjuta upp utdelningen av Nobelpriset i litteratur är något som har gjorts sju gånger tidigare. Under fredagen beslutade Svenska Akademien att skjuta upp utdelningen av Nobelpriset i litteratur för år 2018 till år 2019. 

Anledningen är att ett minskat förtroende för Svenska Akademien i omvärlden och ett försvagande av antalet som sitter i Svenska Akademien. Därav meddelar de att prisutdelningen för 2018 kommer att skjutas upp till utdelningen under 2019. 

Läs också: Massavhopp från Svenska Akademien

Svenska Akademien har påbörjat ett förändringsarbete för att utveckla formerna av sitt arbete. Bland annat genom att förnya den externa kommunikationen och modernisera sina stadgar. 

– Vi finner det nödvändigt att skapa tidsrum för att återställa det allmänna förtroendet för Akademien innan nästa Nobelpristagare utses. Detta av respekt för såväl hittillsvarande som framtida litteraturpristagare, för Nobelstiftelsen och för omvärlden i övrigt, säger Anders Olsson, tillförordnad ständig sekreterare, i ett pressmeddelande från Svenska Akademien. 

Forrige artikel EU placerar krishanteringslager i Sverige Næste artikel Förtroendevalda utbildas mot hot