NMR får tillstånd till talarplatsen i Almedalen

KORTNYTT. Polisen meddelar att den Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, får tillstånd att använda talarplatsen i Visby i tre dagar under Almedalsveckan. 

Sedan januari har den nazistiska organisationen NMR sökt tillstånd hos Polisen inför Almedalsveckan. De har ansökt om en egen tältplats men också för allmän sammankomst vid talarplatsen. Nu uppger Polisen till Aftonbladet att NMR får tillstånd att använda talarplatsen vid tre tillfällen under Almedalsveckan. 

Läs också: Grön ungdom: Gör det lättare att lagföra nazister

– De har sökt för allmän sammankomst, från talarplatsen vid Hamnplan i Visby, den 5–7 juli. Det är det tillståndet de får, säger Björn Knutsson vid rättsavdelningen på Polismyndigheten i Stockholm till Aftonbladet. 

Organisationens tillstånd gäller under Socialdemokraternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas dagar under veckan, mellan klockan 16 och 17. Förra året hade NMR ett eget tält, men i år blir det alltså talarplatsen. 

– Vi får inte lägga några åsikter på vad man säger från talarplatsen och vilken opinion man driver, så länge den inte är olaglig som hets mot folkgrupp eller faller inom någon annan lagstiftning. Det är polisens roll i det här, säger Björn Knutssson.

Forrige artikel Region Skåne kritiseras för brister i integritetsskyddet Næste artikel Så ska finansieringen av terror motverkas
Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

REGERING. Sveriges nya regering består av 23 ministrar, fem från Miljöpartiet och 18 från Socialdemokraterna. Det är lika många statsråd som i förra regeringen. Könsfördelningen är 12 kvinnor och elva män, vilket också är oförändrat jämfört med förra regeringen. Miljöpartiet får en minister mindre, Socialdemokraterna en mer.