Nej till trängselskatt i Göteborg

VAL 2014.Göteborgarna sade nej till sin trängselskatt i en av de sex kommunala folkomröstningar som hölls på valdagen.

Trängselskatten ogillas mest av dem som bor i utkanterna av Göteborg.
Trängselskatten ogillas mest av dem som bor i utkanterna av Göteborg.Foto: Foto: Transportstyrelsen
Kristina Gauthier Reberg

Göteborgarna fick frågan: ”Anser du att trängselskatten ska fortsätta i Göteborg efter valet 2014?” Nej, svarade 56,8 procent. Jasidan fick 43,2 procent av rösterna. Rösträkningen är preliminär.

Störst var motståndet på Hisingen, där 66 procent röstade nej till fortsatt trängselskatt. Skatten är populärast bland dem som bor i centrum av Göteborg. Där röstade 55,4 procent ja till att trängselskatten ska vara kvar.

Men dels är folkomröstningen bara rådgivande, dels är trängselskatten ingen kommunal fråga.

– Vi äger inte den frågan, det gör riksdagen, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) i ett uttalande på måndagen.

Hon tycker att det är oklart hur ett nej ska hanteras.

Göteborgs kommunfullmäktige kommer att behandla folkomröstningens resultat på sitt möte i oktober. Då tar politikerna ställning till om staden ska be riksdagen att ta bort trängselskatten i Göteborg.

Trängselskatt infördes i Göteborg den 1 januari 2013. Skatten tas ut från 6:00 till 18:30 och beloppen ligger mellan 8 och 18 kronor för en passage.

Under 2013 gav trängselskatten i Göteborg 651 miljoner kronor. Pengarna ska användas som en del i finansieringen av Västsvenska paketet, med bland annat en tågtunnel under Göteborg och en vägtunnel under Göta älv. Totalt är paketet på 34 miljarder kronor.

 

Nej överallt

I Botkyrka sade invånarna nej till att dela kommunen. Frågan gällde om Tullinge ska bli en egen kommun. Nej samlade 69,5 procent av rösterna mot 25,7 för ja. Resten röstade blankt.

Men i den berörda kommundelen Tullinge var resultatet nästan det motsatta: 67 procent röstade ja till en delning och 30,2 procent röstade nej.

Invånarna i Bengtsfors hade att ta ställning till om kommunen ska slå ihop sig med andra och bilda en gemensam Dalslandskommun. Det blev nej också där, med 2 338 nejröster (46,8 procent) mot 1 942 jaröster (38,9 procent) och 713 blankröster.

Invånarna i Ljusnarsberg tog ställning till om kommunen ska byta namn till Kopparberg. Och det blev ännu ett nej. Den preliminära rösträkningen på valnatten visar att 65 procent tycker att kommunen ska fortsätta att heta Ljusnarsberg, mot 31 procent som vill byta namn till Kopparberg.

I Upplands Väsby var frågan om kommunen ska bygga en sjöstad med bostäder. Här röstade 49 procent nej och 44,5 procent ja, enligt den preliminära räkningen på valnatten.

Tjörnborna sade nej till en skattehöjning för att kommunen ska kunna bygga en simhall. Av de drygt 9 000 personer som valde att delta i folkomröstningen sade 51,3 procent nej och 40,8 procent ja.

I alla de kommunala folkomröstningarna gäller att resultatet bara är rådgivande. Politikerna avgör om de ska följa invånarnas vilja.

Dokumentation

Samtidigt med valen till riksdag, landsting och kommun hölls sex folkomröstningar om lokala frågor.
Kommunala folkomröstningar



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00