Navracsics fick bära hundhuvud för Ungerns politik

UTFRÅGNING. Den tidigare ungerska justitie- och utrikesministern Tibor Navracsics blev hårt kritiserad för sin bakgrund i den ungerska regeringen under utskottsutfrågningarna i Europaparlamentet på onsdagskvällen. Tibor Navracsics är tilltänkt som kommissionär för kultur, utbildning, ungdom och medborgarskap.

Gång på gång fick han frågor om den ungerska regeringens bristande respekt för medborgerliga rättigheter och hur han behandlat ideella föreningar och andra som enligt parlamentarikerna kämpat för grundläggande rättigheter och emot den ungerska regeringens politik. Cecilia Wikström, liberala gruppen, var en av många parlamentariker som var missnöjd med Tibor Navracsics svar.

– Hans svar visar att han är en skicklig politiker, men det är vi också, sade hon och rev med sig applåder bland utskottets ledamöter

– Hur ska du kunna arbeta med ett parlament som din regering så kraftfull motarbetat, fortsatte hon, och refererade till den ungerska regeringens EU-skeptiska hållning.

Men Tibor Navracsics försäkrade att han inte kommer att ha några problem att samarbeta och han sade också att han bara har goda erfarenheter från den ungerska regeringens samarbete med ideella organisationer.

Navracsics påpekade också att det är han som är tilltänkt som kommissionär – och ska utvärderas utifrån personliga meriter och egenskaper – inte den ungerska regeringen.

Tibor Navracsics anser att en av hans viktigaste uppgifter är att modernisera medlemsländernas utbildningssystem. Han sätter det i sammanhang med en långsiktig och hållbar tillväxt, alltså 2020-strategin för Europas ekonomi och konkurrenskraft.

Bogdan Wenta, polack i den kristdemokratiska gruppen undrade vad Navracsics vill uppnå på idrottens område.

– Cirka 350 miljoner euro (ca 400 miljoner kronor) ska satsas på idrott de kommande fem åren, sade Tibor Navracsics, och framhöll att EU ska lägga stor kraft på att motarbeta doping.

Han påpekade också att idrott på gräsrotsnivå för första gången kommer att ingå i EU:s budget under den kommande mandatperioden. 

I morgon torsdag ska utskottet hålla utvärderingsmöte. Det kan hända att utskottet begär in ytterligare information för att kunna ta slutlig ställning. Parlamentet ska sedan rösta om de godkänner hela kommissionen, inte om enskilda kommissionärer.

Forrige artikel LO-basen vill ha statlig skola LO-basen vill ha statlig skola Næste artikel Här är Sveriges nya regering Här är Sveriges nya regering
Rysk media skildrar Sverige mest negativt

Rysk media skildrar Sverige mest negativt

UTRIKES. Rysk media skildrar de nordiska länderna olika. Ryska nyhetsorganisationen Sputnik skildrar Sverige – i jämförelse med grannländerna Finland, Danmark och Norge – betydligt mer negativt.